Analyse
BT 15 jaar geleden - vrijdag 1 augustus 2003

BT Group

195.75 pence(31/07)

De Britse telefoonoperator British Telecom boekte in het eerste trimester van zijn boekjaar dat wordt afgesloten op 31 maart 2004 een 56 % hogere courante winst. Die kwam uit op 4,08 pence per aandeel. Nochtans lag de omzet niet hoger dan tijdens het eerste kwartaal van het vorige boekjaar. De winstgroei is dan ook voornamelijk te danken aan de schuldverlichting en aan een kostenbesparingsprogramma. De stijgende inkomsten uit activiteiten inzake internettoegang en diensten konden enkel de terugval van de inkomsten uit vaste telefonie compenseren. Die activiteit lijdt immers onder het toenemende overwicht van het GSM-verkeer en onder de steeds scherpere concurrentie. Zo kondigde de groep Carphone Warehouse onlangs aan dat ze sinds februari met haar nieuwe aanbod al

100 000 abonnees heeft verleid en er blijven nieuwe spelers op de markt komen, want ook de grote Britse distributiegroep Tesco wil tegen eind dit jaar telefoondiensten aanbieden. Toch menen wij dat BT in die zware concurrentiestrijd zijn laatste woord nog niet heeft gezegd. Omdat de groep rendabel werkt kan ze in de herfst een marketingcampagne lanceren waarbij ze lagere GSM-tarieven zal aanbieden aan wie naar haar vaste netwerk belt. Ook zal BT vanaf volgend jaar de mogelijkheid bieden "mobiele" en "vaste" gesprekken te voeren met hetzelfde toestel. En de groep liet haar aandeelhouders weten dat ze een groter deel van de winst van het lopende boekjaar wil uitkeren in de vorm van een dividend.

De herstructurering van de groep verloopt zonder al te veel problemen. We juichen toe dat BT net als Telefónica het dividend verhoogt. Maar omdat de verwachtingen inzake de omzetgroei op lange termijn relatief zwak blijven en omdat de concurrentie in de telefonie, de enige activiteit van de groep, messcherp is, blijft voorzichtigheid geboden. Het aandeel is goedkoop, maar we kopen niet. Houden.

Deel dit artikel