Analyse
IBt 14 jaar geleden - maandag 2 juni 2003

IBt

SECTOR: biotechnologie
BEURS: Brussel
KOERS: 4,43 EUR
RISICO: ****

Wat een teleurstelling ! Daar waar wij verwachtten dat IBt, Belgische producent van radioactieve implantaten, zijn eerste winsten zou binnenrijven in 2003, worden onze ramingen danig in de war gestuurd door de resultaten van het 1ste kwartaal. Hoewel de totale inkomsten een terugval van 4 % gekend hebben over één jaar, baart de omzetdaling van 23 % over dezelfde periode veel meer zorgen. Zelfs al kan deze slechte prestatie toegeschreven worden aan de zwakte van de dollar tegenover de euro aangezien IBt het gros van zijn omzet in USD factureert, toch verklaart dit wisselkoerseffect helaas niet alles. Bij gelijkblijvende wisselkoersen zou de jaarlijkse terugval van de omzet nog 15 % geweest zijn ! De echte reden moet gezocht worden bij de terugbetaling van de brachytherapie-implantaten in de VS. Daar waar ze aanvankelijk volledig terugbetaald werden, wordt voor deze implantaten sinds 1 januari nog slechts een forfaitair bedrag vergoed. Gemiddeld is dit een daling van meer dan 30 % voor de terugbetaling van de tussenkomst bij palladiumimplantaten tot meer dan 40 % voor de jodiumimplantaten. IBt, dat zich geplaatst heeft op het segment van implantaten met een sterke toegevoegde waarde en duurder is dan de concurrentie, werd bijzonder zwaar getroffen door deze maatregel en zag zijn volumes en marktaandeel slinken. In deze omstandigheden is het moeilijk te geloven dat het zijn doelstelling van 40 % omzetgroei zal bereiken in 2003. Hoewel het zijn prijzen reeds verlaagd heeft om deze nieuwe marktsituatie de baas te kunnen, zullen deze maatregelen ongetwijfeld zwaar wegen op zijn marges en ontnemen ze de hoop van IBt op rendabiliteit over heel 2003.

Op langere termijn voorziet IBt de lancering van plastic implantaten die de huidige implantaten in titanium zullen opvolgen en die zouden moeten toelaten zijn productiekosten aanzienlijk te verlagen en zijn marges te behouden.

De omzet zou onder druk moeten blijven staan en de resultaten van het 1ste kwartaal manen aan tot voorzichtigheid. HOUDEN, maar NIET MEER KOPEN.

EVOLUTIE VAN IBt IN EUR

 

Deel dit artikel