Analyse
ASML 14 jaar geleden - maandag 30 juni 2003

ASML

SECTOR: halfgeleiders
BEURS: Amsterdam
KOERS: 8,37 EUR
RISICO: ****

Ook als is er op korte termijn maar een schoorvoetend herstel, toch zou 2004 een nieuwe boom van de halfgeleidersector moeten kennen. Naarmate de vraag geleidelijk stijgt en de overcapaciteit van de voorbije jaren stilaan slinkt, zouden wij een nieuwe golf investeringen moeten waarnemen in de productiecapaciteit van halfgeleiders. En aangezien de lithografie, namelijk het kopiëren van de structuur van een chip op een siliciumplaatje, een essentiële fase is in de productie van geïntegreerde circuits, zou de Nederlandse fabrikant van lithografische machines ASML zeker moeten kunnen profiteren van deze nieuwe heropleving. Zijn leidersstatus, zowel op commercieel als op technologisch niveau, zou hem moeten toelaten de komende jaren een mooie groei van de omzet en van de winst neer te zetten.

Op technologisch gebied behoudt ASML zijn voorsprong op de concurrentie – Nikon, Canon – dankzij zijn unieke knowhow en zijn aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De constante miniaturisatie van de geïntegreerde circuits vereist immers alsmaar meer gesofisticeerde lithografische systemen waarvan de ontwikkeling peperduur is. ASML beschikt volgens ons over de daartoe vereiste financiële middelen sinds de recente uitgifte van converteerbare obligaties voor 330 miljoen euro (G&R 1118).

Op commercieel vlak wordt ASML bijgestaan door tal van nieuwe klanten zoals Intel, TI, Infineon of IBM, waarmee het zijn leiderschap bevestigt met meer dan 50 % marktaandeel.

Ook al voorzien wij geen opmerkelijke verbetering van de resultaten op korte termijn, toch zal ASML volgens ons vanaf volgend jaar ten volle profiteren van het herstel. Bijgevolg mikken wij voor 2004 en 2005 op een respectievelijke winst per aandeel van 0,28 en 0,52 EUR. De koers heeft opnieuw een aanvaardbaar niveau bereikt om een koopadvies te rechtvaardigen. KOPEN.

EVOLUTIE VAN ASML IN EUR

 

Deel dit artikel