Analyse
Beursklimaat 14 jaar geleden - maandag 17 februari 2003

BEURSKLIMAAT

S&P 500 (vet; linkerschaal) en NASDAQ


De Amerikaanse beursindices konden de week op een positieve noot afsluiten doordat de spanning in het Irak-dossier wat afnam.

De verklaringen van Fed-voorzitter Alan Greenspan, dat hij de VS-economie een nieuwe start ziet nemen als de onzekerheid met betrekking tot Irak is weggenomen had weinig invloed op de Amerikaanse aandelenmarkten. Ook de vrij gunstige economische statistieken die vorige week gepubliceerd werden hadden weinig effect. Het is immers wachten of ze de komende maanden bevestigd worden. Uiteindelijk zorgde de lichte ontspanning in het Irak-dossier er toch voor dat de S&P 500 en de Nasdaq de week 0,6 en 2,2 % hoger afsloten. In Europa ging EuroStoxx 50 zelfs 3,1 % hoger. De Bel 20 kon de trend niet volgen en liet 0,2 % liggen.

De Europese autosector kreeg vorige week de nodige aandacht wegens de voorzichtige vooruitzichten die Renault voor 2003 formuleerde (zie verder) en de daling (-7 %) in Europa van het aantal inschrijvingen van nieuwe auto's in januari. Volkswagen VZ (kopen) verloor 0,8 %. Peugeot (afblijven; +3 %) publiceerde ondertussen ook jaarresultaten die weinig verrassingen bevatten. We laten onze winstramingen voor 2003 ongewijzigd.

Deel dit artikel