Analyse
Olitec 15 jaar geleden - maandag 16 december 2002

OLITEC - de obstructiepolitiek van France Telecom hindert de verkoop van ADSL-modems

SECTOR: modems
BEURS: Parijs NM
KOERS: 6,49 EUR
RISICO: *****

Het Franse Olitec is actief in de ontwikkeling en de fabricage van interne en externe modems, onmisbare elektronische toestellen die het mogelijk maken aan te sluiten op informaticanetwerken zoals het Internet. Interne modems zijn kaarten die rechtstreeks in computers geĆÆnstalleerd worden terwijl externe modems afzonderlijke toestellen zijn die met een kabel aangesloten worden op een computer. Deze laatste beschikken over meer functionaliteiten en zijn bijgevolg duurder.

De producten van Olitec spelen in op de voornaamste wensen van het grote publiek. Het instapgamma omvat vooral interne kaarten die een minimum aan diensten verzekeren zoals de toegang tot Internet. Met 55 % marktaandeel is Olitec in Frankrijk leider in dit segment maar deze modems zijn ook de minst dure, vandaar de zwakke marges. De doelstelling van Olitec is dus meer modems uit het hogere gamma te verkopen. Deze omvatten voornamelijk ADSL-modems die veel hogere marges genereren. Spijtig genoeg voor Olitec verloopt de commercialisering van deze modems tegen hoog debiet niet zonder horten of stoten, vooral door de obstructiepolitiek die France Telecom voert ten aanzien van Olitec. De historische Franse operator weigert immers de ADSL-modems van Olitec te valideren op zijn eigen netwerk. De rechtbank die het geschil moet beslechten heeft de eisen van de modemfabrikant in eerste aanleg afgewezen. In afwachting van eventueel hoger beroep tracht Olitec het omzetverlies te compenseren door overeenkomsten te sluiten met leveranciers voor internettoegang zoals Tiscali.

De commerciƫle politiek van France Telecom die de modems tegen hoog debiet van Olitec weert, weegt zwaar op de verkoop van deze laatste. De overeenkomst met Tiscali is zeker goed nieuws maar blijft onvoldoende om de aankoop van het aandeel aan te raden. Houden.


EVOLUTIE VAN OLITEC IN EUR

 

Deel dit artikel