Analyse
Kort nieuws 15 jaar geleden - maandag 23 december 2002

KORT NIEUWS

· Bekaert (+9,6 %) heeft beslist zijn afdeling "handelsproducten" onder te brengen in een nieuwe, juridisch onafhankelijke entiteit. Op termijn zou het een eerste stap kunnen zijn in het afstoten van deze weinig rendabele activiteiten. Koopwaardig.

· Interbrew klom 7 % na het nieuws dat de directeur wordt vervangen. De groep wint daardoor wellicht vertrouwen. Houden.

· Unilever (+1,4 %) is goed op weg over het 4de trimester voor zijn belangrijkste merken een groei van 6 % te realiseren, dankzij o.a. extra marketing. Duur aandeel. Houden.

· Vivendi Universal (+6,5 %) heeft aangekondigd dat het zijn participatie EchoStar (VS, satellietbedrijf) heeft verkocht. Daarmee kan het een deel van zijn schulden aflossen. Enkel voor speculanten.

· ABB (-8,7 %) heeft van de banken een nieuwe kredietlijn gekregen, en kan zo zijn verbintenissen op korte termijn nakomen. Onzekere toekomst. Niet kopen.

· Door het nieuws dat de algemeen directeur van Vodafone (+0,9 %) in juli 2003 opstapt, groeit er nog meer onzekerheid rond. Houden.

· Renault (-3,2 %) heeft opnieuw kwaliteitsproblemen: 158 000 Clio's met een motorprobleem werden teruggeroepen. Kopen.

· BNP Paribas (+3,1 %) zal ongetwijfeld afstappen van de idee om Crédit Lyonnais over te nemen (zie "Onder ons"). Een hoger tegenbod zou haar rendabiliteit kunnen aantasten en het aanbod van Crédit Agricole kan voor een meerwaarde zorgen. Houden.

· General Motors (+1,5 %) heeft zijn filiaal verkocht dat gespecialiseerd is in lichte pantservoertuigen. Hiermee kan het zijn pensioenfondsen financieren. Houden.

· Fiat (-3,1 %) heeft met zijn geldschieters een voorakkoord voor de verkoop van 51 % van zijn dochter Fidis (financiële diensten). Zo kan het zijn hoge schulden afbetalen. Houden.

· Commerzbank (-2,7 %) is voor 2003 pessimistisch en bij Allianz (-5,6 %) werd de directie vervangen. Vermijd de Duitse financiële sector.

· Michelin (-0,6 %) gaat een Duitse bandendistributeur overnemen tegen een correcte prijs. Houden.

· BP (+1,5 %) zou grote delen van zijn minder goed presterende activa (in de Noordzee) verkopen. Houden.

Deel dit artikel