Analyse
Een blik op de resultaten 14 jaar geleden - maandag 2 december 2002

RESULTATEN IN VOGELVLUCHT II

PIRELLI

SECTOR: industrie
BEURS: Milaan
KOERS: 1,08 EUR
RISICO: ***

De Italiaanse producent van autobanden en kabels zag zijn rendabiliteit in het 3e kwartaal verder achteruitgaan. De groep boekt voor 0,13 EUR per aandeel voorzieningen om de herstructurering op te drijven (nog eens 6 fabrieken verdwijnen en 2 400 jobs gaan verloren). Pirelli hoopt daarmee in 2003 break-even te draaien. Maar de onzekerheid over de evolutie van de grootste afzetmarkten maakt ons voorzichtig. Het aandeel is goedkoop, maar we kopen niet. Houden.

 

EADS

SECTOR: industrie
BEURS: Parijs
KOERS: 12,79 EUR
RISICO: ****

De kwartaalresultaten van de Europese vliegtuigbouwer waren zoals verwacht. De nettowinst+ is sterk gedaald (geen uitzonderlijke winsten zoals in 2001), maar de bedrijfsmarges+ bleven ondanks de moeilijke conjunctuur op peil. Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor de luchtvaartsector niet denderend, maar het belangrijke contract met vliegtuigmaatschappij Easyjet en de stevige financiële situatie geven ons vertrouwen voor de toekomst. U mag dit correct gewaardeerde aandeel kopen, wel wetend dat het risico hoger is dan gemiddeld.

 

UBS

SECTOR: financiële sector
BEURS: Zurich
KOERS: 74,75 CHF
RISICO: **

De stijging van de kwartaalwinst met 4 % was een meevaller voor UBS. Deze Zwitserse bankgroep boert beter dan de concurrenten dankzij een strak risicobeheer (weinig provisies) en een efficiënte controle van de kosten (-8 % in het 3e kwartaal). De resultaten van het 4e kwartaal zullen negatief beïnvloed worden door de kosten voor de invoering van één enkel logo voor alle activiteiten (versterking van imago) en door de verliezen die voor enkele participaties nog worden verwacht. In 2003 zal meer aandacht uitgaan naar retailbanking en zullen er makelaars bijkomen. Het aandeel is duur. Niet kopen.

 

VIVENDI ENVIRONNEMENT

SECTOR: nutsbedrijf
BEURS: Parijs
KOERS: 25,05 EUR
RISICO: **

Goed nieuws voor de aandeelhouders van Vivendi Environnement : moeder Vivendi Universal gaat de helft van haar participatie van 40,8 % verkopen aan een beperkt aantal beleggers die hun aandelen niet vóór december 2003 mogen wegdoen. Daarmee verdwijnt de vrees voor een toevloed van aandelen op de markt, die de koers negatief zou beïnvloeden. De bedrijfsresultaten+ over de eerste 9 maanden waren lichtjes teleurstellend (marge van nog slechts 6,2 %, tegenover 6,45 % in 2001). Wij hebben onze winstramingen naar beneden herzien. Dit correct gewaardeerd aandeel blijft o.i. koopwaardig.

VIVENDI ENVIRONNEMENT (in EUR)


Meer autonomie voor dochter Vivendi Environnement nu moeder Vivendi Universal het bedrijf ten dele loslaat.

 

OMEGA PHARMA

SECTOR: gezondheid en farma
BEURS: Brussel
KOERS: 30,50 EUR
RISICO: ***

In het 3e kwartaal nam de omzet met 33 % toe (+15 % zonder overnames) en steeg de winst met 65 %. De markt, die gewend is dat Omega Pharma systematisch de verwachtingen overtreft, reageerde "teleurgesteld" toen de groep meedeelde dit jaar "slechts" de vooropgestelde winst te halen. De koers dook 20 % lager, niet in het minst omdat de factoren ter verklaring van de tegenvallende prestatie (verkopen uitgesteld omwille van een salon in oktober, seizoenseffect...) absoluut te voorzien waren. Voor 2002 en 2003 ramen we de winst per aandeel op resp. 1,63 en 2,29 EUR per aandeel. Het aandeel is duur. Houden. Doorgewinterde speculanten mogen een gokje wagen op een koersherstel als de groep in januari haar omzet voor 2002 bekendmaakt en opnieuw enig vertrouwen wekt bij de beleggers.

 

ADIDAS-SALOMON

SECTOR: consumptiegoederen
BEURS: Frankfurt
KOERS: 82,00 EUR
RISICO: **

De kwartaalresultaten geven ons vertrouwen in de toekomst. Over de eerste 9 maanden is de nettowinst+ met 8,2 % gestegen dankzij de lancering van nieuwe producten, het succes van de marketing (sponsoring van de Wereldbeker...), het opzetten van een netwerk van Adidas-winkels en het volledig verwerven van de Italiaanse dochter. De groep wil haar positie in de golfsport verstevigen (totale overname van de merken Maxfli en Slazenger in 2003). Duur aandeel, maar gezien de uitstekende winstgroeivooruitzichten mag u het houden.

 

ASTRAZENECA

SECTOR: gezondheid en farma
BEURS: Londen
KOERS: 2 446 pence
RISICO: ***

Ondanks een ontgoochelend 3e kwartaal heeft de groep de winstprognoses voor dit jaar opgetrokken. De komst van een generische variant van haar blockbuster Prilosec (maagzweren) is immers nogmaals uitgesteld. Zo heeft AstraZeneca meer tijd om de Prilosec-gebruikers te doen overschakelen op opvolger Nexium. Maar het blijft wachten op nieuwe producten die in de toekomst de winstgroei kunnen verzekeren. We hebben onze winstramingen voor dit en volgend jaar opgetrokken (resp. van 118 naar 120 en van 124 naar 127 pence per aandeel), maar de vooruitzichten blijven te onzeker. Correct gewaardeerd aandeel. Niet kopen.

Deel dit artikel