Analyse
Resultaten in vogelvlucht 15 jaar geleden - maandag 25 november 2002

RESULTATEN IN VOGELVLUCHT

Geplaatst voor de onmogelijkheid om de resultaten van alle aandelen uit onze selectie uitgebreid aan bod te laten komen in de "normale" rubriek Aandelen, hebben we beslist om er een aantal in beknopte vorm samen te brengen op deze pagina.

AXA

SECTOR: financiële sector
BEURS: Parijs
KOERS: 15,85 EUR
RISICO: **

Dankzij een stijging van de tarieven en selectievere verkoopsstrategie, is de omzet op vergelijkbare basis in de eerste 9 maanden met 5,3 % gestegen. De groep blijft verder aan de kosten sleutelen, (55 % van de voor 2002 geplande besparingen waren eind juni al gerealiseerd), vermindert de aandelengevoeligheid van haar beleggingsportefeuille (van 43 % eind juni 2001 naar 16 % eind september 2002) en slaagt erin haar schulden sneller af te bouwen dan voorzien. Volgens ons zal Axa geen kapitaalverhoging nodig hebben om zijn solvabiliteit te verstevigen. Correct gewaardeerd. Kopen.

SUEZ

SECTOR: nutsbedrijven
BEURS: Parijs
KOERS: 19,42 EUR
RISICO: *

De interne omzetgroei is in het derde kwartaal versneld tot 5,7 % (+4,1 % in de eerste zes maanden). In het kader van de verdere heroriëntering op de polen Energie en Milieu werd de 25 %-participatie in TPS (satelliettv) verkocht, wat een meerwaarde van 0,17 EUR per aandeel opleverde. Tegen eind 2004 zullen alle niet-strategische activa de deur uit zijn. Profiteer van de lage koers om dit goedkope aandeel te kopen.

COMMERZBANK

SECTOR: financiële sector
BEURS: Frankfurt
KOERS: 8,19 EUR
RISICO: ***

Ondanks de meerwaarde op de verkoop van de tak hypotheekleningen kleurden de kwartaalcijfers rood omwille van de zware provisies voor kredietrisico's. Bovendien daalden de kosten niet voldoende om de daling van de inkomsten te compenseren. Voor dit jaar verwachten we een verlies van 0,26 EUR per aandeel. Volgens ons moet Commerzbank zich dringend ontdoen van zijn weinig winstgevende activiteiten (zakenbank en vermogensbeheer) en toenadering zoeken tot een andere groep. Correct gewaardeerd. Afblijven.

GLAXOSMITHKLINE

SECTOR: gezondheid en farma
BEURS: Londen
KOERS: 1 248 pence
RISICO: ***

In het 3de kwartaal groeide de winst per aandeel slechts met 6 % wegens de terugval (-40 %) van de verkoop van het antibioticum Augmentin in de VS (generische concurrentie), met daar bovenop de verzwakking van de dollar. Een dipje dat de groep hoopt te boven te komen dankzij twee veelbelovende jonge medicamenten, Avandia tegen diabetes en Advair tegen astma. Ze verwacht ook veel van de door Bayer ontwikkelde molecule Vardenafil (erectieproblemen) die ze vanaf 2003 hoopt te kunnen commercialiseren. We hebben onze winstramingen naar beneden herzien, van 80 naar 77 pence per aandeel voor 2002 en van 86 naar 83 p. voor 2003. Correct gewaardeerd. Houden.

MOBISTAR

SECTOR: telecomoperatoren
BEURS: Brussel
KOERS: 23,66 EUR
RISICO: ***

De sinds kort in de BEL 20 opgenomen mobilofoonoperator heeft de voor dit jaar verwachte winst per aandeel opgetrokken : terwijl het gemiddelde inkomen per abonnee stijgt (o.m. dankzij SMS'jes) blijven de kosten strikt onder controle. De groep zal haar schulden dus sneller kunnen afbouwen dan voorzien. Dat neemt niet weg dat de toekomstige groei een probleem blijft. In België wordt de lancering van UMTS wellicht tot december 2004 uitgesteld. Duur aandeel. Niet kopen.

MOBISTAR (in EUR)


De opname in de Bel 20 en het optrekken van de verwachte winst gaven de koers een oppepper. Niet kopen.

ROYAL DUTCH

SECTOR: energie (petroleum)
BEURS: Amsterdam
KOERS: 43,78 EUR
RISICO: *

In het 3de kwartaal viel de winst per aandeel zoals verwacht met 15,5 % terug. De iets hogere olieprijs kon de problemen stroomafwaarts immers niet compenseren. Opmerkelijk is dat de groep haar reeds zwakke doelstellingen inzake de groei van de productie (gemiddeld 3 % per jaar voor de periode 2001-05) weigerde te bevestigen. Het is nu uitkijken naar februari wanneer RD zijn strategische beslissingen zal toelichten. Correct gewaardeerd. Houden, maar voor aankoop verkiezen we TotalFinaElf (zie p. 5 ).

SIEMENS

SECTOR: diverse industrieën
BEURS: Frankfurt
KOERS: 50 EUR
RISICO: **

In het op 30/09 afgesloten boekjaar behaalde Siemens 2,92 EUR winst per aandeel (tegen een verlies 12 maanden eerder). De meeste divisies waren winstgevend, maar in de twee belangrijkste (Energie en Telecommunicatie) vallen de orders terug, wat een moeilijk boekjaar 2002/03 voorspelt. Het management heeft bovendien verklaard dat er minder activa zullen verkocht worden en dat de uitgaven i.v.m. de pensioenfondsen zullen stijgen. We verlagen onze winstraming voor het volgende boekjaar van 2,92 naar 2,49 EUR per aandeel. Duur aandeel. Niet kopen.

Deel dit artikel