Analyse
KBL verdwijnt uit onze selectie 15 jaar geleden - maandag 2 september 2002

KBL VERDWIJNT UIT ONZE SELECTIE

Vanaf volgende week zal de Luxemburgse bank KBL, voor 73,75 % in handen van de Almanijholding, uit onze tabellen verdwijnen. De bank presteert nochtans goed, want ze is enkel actief in het beheer van activa en boekte tijdens het eerste semester dan ook een kleine winstgroei, terwijl de meeste andere banken , die gevoeliger zijn voor de activiteit op de beurzen, rake klappen kregen. Dat we het aandeel toch uit onze tabellen halen komt enerzijds omdat de bank heel weinig informatie verstrekt en anderzijds omdat moeder Almanij op lange termijn wellicht KBL van de beurs wil halen net zoals ze eerder met Gevaert deed. In dit scenario zou Almanij alle aandelen KBL kopen. Daartoe zal Almanij in eerste instantie het belang van 7 % van ABN Amro in KBL moeten kopen. Ook al vindt deze transactie plaats tegen een hogere prijs dan de koers, toch zal Almanij geen openbaar overnamebod tegen een hoge prijs moeten lanceren omdat ze de controle over KBL reeds bezit. Hiervan moeten dus geen wonderen verwacht worden.

Ons advies

Toch raden wij u aan uw KBL-aandelen te houden. Enerzijds zou de bank moeten profiteren van haar recente overnames. Anderzijds omdat u - als u onze adviezen volgde - bevoorrechte KBL-aandelen hebt. Bij een bod op alle aandelen zal het prijsverschil tussen de gewone en de bevoorrechte aandelen waarschijnlijk kleiner zijn dan het huidige koersverschil. Het gebrek aan stemrecht verantwoordt o.i. geen minwaarde van 25 à 30 %. Aangezien de operatie nog toekomstmuziek is en het speculatieve aspect beperkt is, raden wij u aan het aandeel niet te kopen en verkiezen wij andere aandelen binnen de sector (zie p.7 ). Als er belangrijk nieuws komt over KBL zullen wij daar in deze rubriek over berichten.

EVOLUTIE VAN KBL (vet) EN KBL BEVOORRECHT (in euro)

Bevoorrechte aandelen geven geen stemrecht maar wel recht op een klein cumulatief bevoorrecht dividend. Dat het bevoorrechte aandeel veel lager noteert dan het gewone is volgens ons overdreven. Bij een overnamebod door Almanij zou dit voordelig kunnen zijn voor de houders van bevoorrechte KBL-aandelen.

Deel dit artikel