Analyse
RTL Group : Kleine belegger in de pineut 16 jaar geleden - maandag 4 maart 2002

RTL GROUP : KLEINE BELEGGER IS DE PINEUT

Mediagroep RTL (44,82 EUR) maakte over 2001 een nettoverlies bekend van 16,1 EUR per aandeel. Het bedrijf leed onder de terugval op de reclamemarkt. Ondertussen is ook veel te doen rond een mogelijk openbaar bod van Bertelsmann op RTL Group. Wellicht komt dat bod er niet, maar de kleine belegger blijft hoe dan ook in de kou staan.

Wat gebeurde er eerder … ?

De mediagroep RTL Group ontstond in juli 2000 door de fusie tussen CLT-UFA en Pearson Television. Oorspronkelijk waren er drie hoofdaandeelhouders : het niet genoteerde Duitse Bertelsmann (37 %), het Belgische GBL (30 %) en het Britse Pearson (22 %). De resterende 11 % stond op de beurs genoteerd . In februari 2001 verkocht GBL zijn 30 % aan Bertelsmann, in ruil voor een kwart van het kapitaal in de Duitse groep. Dat betekende dat het aandeel drie keer meer waard werd geacht dan de huidige beurskoers. Het probleem van de verandering van controlemeerderheid, waardoor Bertelsmann volgens de Belgische wetgeving wellicht verplicht was geweest dezelfde prijs te bieden aan de minderheidsaandeelhouders, werd omzeild omdat RTL Group een Luxemburgs bedrijf is.

…en wat is er nu aan de hand ?

Op 31 januari verkocht Pearson op zijn beurt zijn belang in RTL Group door aan Bertelsmann. De Duitsers betaalden nu maar 44 euro per aandeel en kondigden de intentie aan een openbaar bod te willen uitbrengen op de resterende 11 % tegen dezelfde prijs om daarna de beursnotering van RTL Group te schrappen. De kleine aandeelhouders zetten juridische stappen om te protesteren tegen het bod tegen zo'n lage prijs. Volgens ons zal Bertelsmann, dat sowieso 89 % van de aandelen in handen heeft, niet dadelijk een openbaar bod doen op RTL Group, want als het de kleine aandeelhouders binnen de 18 maanden een "premie" biedt in vergelijking met de huidige beurskoers, moet het die ook betalen aan Pearson. De Duitse groep zal dus wellicht wachten op een geschikte gelegenheid - een lagere beurskoers- om een bod te doen. Hoe dan ook, de kleine belegger blijft in de kou staan, want de kans dat de koers van het aandeel op korte termijn boven de 44 euro klimt, is klein. Enkel als u veel geduld hebt, mag u volgens ons het aandeel nog houden. Het is spijtig dat de kleine belegger weer het slachtoffer is van de verschillen in de Europese wetgeving.

Deel dit artikel