Analyse
Autonomy 16 jaar geleden - maandag 28 januari 2002

AUTONOMY - het Britse bedrijf is perfect geplaatst om te profiteren van een herstel in 2003-2004

· Kennismanagement

· Nasdaq Europe

· 380 pence

De resultaten van het 4de kwartaal 2001 van Autonomy, Brits bedrijf gespecialiseerd in intelligente zoekrobots, lijken de woorden van zijn management te staven. Enerzijds bedraagt de omzet 13,5 miljoen USD, dit is een groei met 31 % tegenover het 3de kwartaal, wat lijkt te bevestigen dat de omzet van 10,3 miljoen USD in het 3de kwartaal wel degelijk een bodem vormde (E-R 95). Anderzijds bereikte het bedrijf opnieuw een break-even. Alles lijkt Autonomy dus voor de wind te gaan. Toch is er nog een lange weg af te leggen tot het niveau van 2000. Met 1 miljoen USD valt het bedrijfsresultaat nog steeds 80 % lager uit dan in het 4de kwartaal 2000, terwijl de omzet lager blijft dan zijn teleurstellende niveaus van de 1ste en 2de kwartalen 2001, kwartalen die Autonomy in diskrediet brachten. Vermeldenswaardig is dat de nettowinst (0,02 USD per aandeel) voor de helft resulteert uit intresten geïnd dankzij een comfortabele kasvoorraad van 144 miljoen USD. Hoewel de resultaten van het 4de kwartaal 2001 rooskleuriger zijn dan die van het 3de , is het lang verwachte herstel nog ver verwijderd en blijft de zichtbaarheid voor de komende kwartalen vrij zwak.

Toch heeft Autonomy troeven genoeg. Eerst en vooral door zijn financiële situatie die, na 12 moeilijke maanden, gezond blijft : er is geen schuld en de kasvoorraad is meer dan comfortabel. Vervolgens is Autonomy een rendabel bedrijf dat pronkt met brutomarges van ruim 90 %. Tenslotte beschikt Autonomy over een zekere technologische voorsprong op de concurrentie en lanceerde de groep in het verleden producten met een befaamde reputatie. Als het 3de kwartaal inderdaad een bodem vormde voor Autonomy, zou de flexibiliteit van zijn business model hem in staat moeten stellen volop van het herstel te profiteren.

Ook al zal 2002 niet geassocieerd kunnen worden met een groei van twee cijfers, toch denken wij dat Autonomy perfect geplaatst is om te profiteren van een herstel van de activiteit in 2003 - 2004 om in 2004 een winst per aandeel te bereiken van 0,3 USD. Het aandeel is niet goedkoop en ook niet zonder risico, maar volgens ons is het toch een gokje waard. KOPEN voor de lange termijn.

EVOLUTIE VAN AUTONOMY IN PENCE

 

Deel dit artikel