Analyse
Meerprijsbon op Cockerill Sambre niet meer waard 16 jaar geleden - vrijdag 21 december 2001

MEERPRIJSBON OP COCKERILL SAMBRE NIETS MEER WAARD

Het samensmelten van de staalbedrijven Arbed, Usinor en Aceralia (zie ook p.8 ) tot het nieuwe Arcelor heeft ook gevolgen voor de vroegere aandeelhouders van Cockerill Sambre (CS). De meerprijsbon die ze ontvingen bij de overname van CS door Usinor is immers niets meer waard. U kunt dat betreuren, maar er is weinig aan te doen.

Even het geheugen opfrissen

Toen het Franse Usinor in 1999 CS overnam betaalde het daarvoor aan het Waalse Gewest, de hoofdaandeelhouder van CS, een prijs van 3,76 euro per aandeel. Het openbaar bod dat Usinor nadien deed gaf u wel recht op 4,09 euro omdat ook rekening werd gehouden met dividenden. Het Waalse Gewest behield echter een belang van 25 % in CS. Aangezien het Waalse Gewest later mogelijk dat belang van de hand zou doen tegen een hogere prijs, kreeg u in ruil voor het binnenbrengen van uw aandelen CS ook een meerprijsbon. Die zou u tussen februari 2006 en mei 2007 het recht geven om nog wat cash op te strijken indien het Waalse Gewest ondertussen zijn resterende aandelen CS aan Usinor zou hebben verkocht voor een hogere prijs.

Wat gebeurde er nu ?

Door het samengaan van Arbed, Usinor en Aceralia tot Arcelor krijgt het Waalse Gewest in ruilm voor de 25 % die het nog in CS bezit een belang van 8 % in Usinor. Rekening houdend met de koers van Usinor, die net als die van andere staalaandelen gezakt is, krijgt het Waalse Gewest voor zijn aandelen CS een prijs van 3,39 euro. Die prijs ligt lager dan de 3,76 euro van 1999 zodat de meerprijsbon geen enkele waarde meer heeft. Aangezien de indertijd afgesproken voorwaarden volledig worden gerespecteerd is daar geen speld tussen te krijgen. U mag de meerprijsbons dus in de prullenmand gooien. Als u ze op een effectenrekening laat bewaren, moet u goed nakijken dat uw bank vanaf volgend jaar voor deze bons geen bewaarkosten meer aanrekent.

 

Deel dit artikel