Analyse
Resultaten technologische waarden 16 jaar geleden - maandag 22 oktober 2001

RESULTATEN TECHNOLOGISCHE WAARDEN

De voorbije maanden hebben wij beslist een aantal technologische waarden te verkopen, namelijk Philips, Intel, Im, Marconi en SAP. Twee redenen wettigen die beslissing : de activiteit van die bedrijven is zeer conjunctuurgevoelig en gezien de risico's op een recessie zijn de aandelen van die bedrijven ons inziens nu te duur. Na de publicatie van de kwartaalresultaten zetten we alles op een rijtje.

Te mijden

Globaal gezien liggen de kwartaalresultaten in lijn met onze verwachtingen : ze vertonen een forse daling. Meest in het oog springend is de terugval van de winst van Intel (24,15 USD) met 90 %. Na de aanslagen van 11 september is het management erg voorzichtig rond de toekomstverwachtingen. Intel lijdt onder een lagere rendabiliteit als gevolg van de prijzenoorlog met zijn concurrent AMD en onder het feit dat de diversificatie naar netwerken nog lang geen vruchten afwerpt Philips (23,93 EUR) verwacht dat het 4de trimester iets beter zal zijn dan het 3de ten gevolge van een toename van de bestellingen bij zijn afdeling halfgeleiders, maar het management waarschuwde dat die stijging deels seizoensgebonden is en dat de verwachtingen nog 40 % lager blijven dan tijdens dezelfde periode in 2000. In de informaticadienstensector lijkt het betrekkelijke optimisme van IBM (102,65 USD) ons wat overdreven. Het bedrijf hoopt op een heropleving met een hogere winst in het vierde kwartaal dan in het derde, dank zij een herstel van zijn activiteiten in micro-elektronica (halfgeleiders van goede kwaliteit) en blijvende goede prestaties van zijn afdelingen Informaticadiensten en Software. De pessimistische uitspraken van halfgeleiderfabrikanten maar vooral de slechtere vooruitzichten van de voornaamste software-ontwikkelaars (Siebel en SAP) manen ons echter aan tot voorzichtigheid. Als u onze raad vorige week opgevolgd hebt, was u niet verbaasd over de winstwaarschuwing van de wereldleider in de ontwikkeling van beheersoftware, het Duitse SAP (111,30 EUR). Het bedrijf verlaagde zijn doelstellingen voor de omzetgroei voor het jaar 2001 met 25 %, terwijl het minder dan een maand geleden nog verklaarde dat de eerder geuite verwachtingen niet in het gedrang zouden komen. De bocht die het management nu nam, is niet van aard om veel vertrouwen te wekken. Bij de telecomapparatuur is Marconi (32 pence) er na twee opeenvolgende winstwaarschuwingen eindelijk in geslaagd halfjaarresultaten bekend te maken. Ze liggen in de lijn van wat verwacht was. Maar de matige vooruitzichten van sectorleider Nortel en van het Amerikaanse Corning hebben ons ertoe gesterkt dit aandeel te mijden. De forse conjunctuurverzwakking vergroot immers de kans op een faillissement). Globaal gezien raden wij u aan deze vier aandelen niet te kopen. Ook na de recente koersdalingen blijven ze volgens ons te duur voor een aankoop.

KOERSEVOLUTIE VAN HET AANDEEL PHILIPS
(in EUR)

Eind juli 2001 zetten de economische vertraging en de zwakke positie van Philips ons ertoe aan het aandeel te verkopen. Ook al verwacht het management verbetering voor het vierde trimester, toch blijft het aandeel uiterst riskant. Niet kopen.

KOERSEVOLUTIE VAN HET AANDEEL SAP
(in EUR)

Het management van SAP dat zich eerder nog optimistisch had uitgelaten over de toekomst, moest nu een bocht nemen. Sinds ons verkoopadvies van vorige week is de koers trouwens al opnieuw gedaald.

 

Deel dit artikel