Analyse
Deutsche Bank 16 jaar geleden - maandag 8 oktober 2001

DEUTSCHE BANK/ZURICH F.S. - Alliantie

Deutsche Bank (DB; 62,10 EUR) en de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zürich Financial Services (ZFS; 350 CHF) hebben een akkoord gesloten. DB neemt van ZFS de Amerikaanse vermogensbeheerder Scudder Investments over en verstevigt zodoende haar afdeling privé-klanten/vermogensbeheer en haar positie in de VS. ZFS neemt van DB diens 75,9 %-participatie in de Duitse verzekeraar Deutscher Herold over, alsook de verzekeringsactiviteiten in Italië, Spanje en Portugal en wordt daardoor de vijfde grootste verzekeringsgroep in Europa, met een marktaandeel van 3 %. De prijs die DB moet betalen (geraamd op ± 2,74 miljard EUR) wordt als zeer redelijk beschouwd. De transactie omvat ook een verregaand exclusiviteitsakkoord aangaande de gekruiste distributie van de producten van elk der partners, wat belangrijke inkomstensynergieën zal opleveren. DB en ZFS versterken hun respectieve strategie en treden uit hun isolement. Bovendien vermijden ze de kwelling van een lange en moeizame fusie en zullen ze sneller kunnen inspelen op de nakende hervormingen in sommige landen (o.m. het lanceren van privé-pensioenfondsen in Duitsland).
Volgens ons is de alliantie een goede zaak. Scudder zal vanaf 2003 tot de winst van Deutsche Bank bijdragen. Op korte termijn zal de Amerikaanse vermogensbeheerder evenwel onder de slapte op de financiële markten en onder het vertrek van hoog gekwalificeerde medewerkers lijden. Bovendien is ook DB slachtoffer van de zwakke conjunctuur. U mag dit correct gewaardeerd aandeel houden.
ZFS is erg gevoelig voor de gang van zaken in de VS en zal zwaar lijden onder de gevolgen van de aanslagen van 11 september. Hoewel het aandeel goedkoop is, niet kopen.

DEUTSCHE BK / ZURICH FIN. S.

Ook na de alliantie zullen DB (vet; linkerschaal; EUR) en ZFS (rechtersch., CHF) het moeilijk hebben.

Deel dit artikel