Analyse
Toerisme- vrijetijdsbesteding 16 jaar geleden - maandag 17 september 2001

TOERISME –VRIJETIJDSBESTEDING - Toerisme lijdt onder daling vliegreizen

Een onmiddellijk gevolg van de terreuraanslagen is een drastische daling van de vliegreizen, en dat zal de toerismesector geweten hebben, vooral bij Uncle Sam. Het kan niet anders of de resultaten van ondernemingen zoals Accor en Disney zullen daaronder lijden.

Het Franse Accor (27,55 EUR ; -31,1 %) dat 68 % van zijn omzet in het hotelwezen realiseert, zal het gemiddelde inkomen per kamer zien zakken, terwijl de vaste exploitatiekosten moeilijk samendrukbaar zijn. Begin augustus had de groep haar groeiverwachtingen voor de VS al naar beneden bijgesteld en na de jongste gebeurtenissen riskeert ze dat opnieuw te zullen moeten doen. De impact van de wereldwijde vertraging van het toerisme is moeilijk in te schatten want we kennen noch de termijn die nodig is voor een herstel, noch de aard en de effecten van het eventuele militaire antwoord van de Verenigde Staten. Maar het fenomeen is van tijdelijke aard en fundamenteel blijven de vooruitzichten voor Accor goed (wereldwijd nummer 3 in het hotelwezen, ook actief in de minder cyclische diensten en maaltijdchecks). Houden.

Het Amerikaanse Disney zal evenmin aan de gevolgen van zwarte dinsdag kunnen ontsnappen. De pretparken (27 % van de omzet en 38 % van de bedrijfswinst die voor het tot 30/09 lopende boekjaar verwacht wordt) zullen niet alleen onder de daling van het consumentenvertrouwen lijden, maar ook onder het feit dat Mickey als symbool van de Amerikaanse beschaving een potentieel doelwit vormt. Bovendien zullen de bedrijven in het huidige economische klimaat nog minder uitgeven aan publiciteit, wat riskeert de media-activiteiten (37 % van de omzet, 45 % van de bedrijfswinst) nog zwaarder onder druk te zetten op een ogenblik dat ze af te rekenen krijgen met de tanende populariteit van de ABC-uitzending "Wie wordt er miljonair ?". Daarnaast moest in de filmproductie (25 %; 11 %) een komedie uitgesteld worden waarin terroristen opgevoerd worden. Niet kopen. Verkopen als u er nog heeft.

 

ACCOR / HOTELSECTOR

In het zog van de sectorale index gaat Accor (vet; basis 100) onderuit door de verwachte terugval van het toerisme.

 

Deel dit artikel