Analyse
Intro 16 jaar geleden - maandag 17 september 2001

Na de aanslagen richt de beurs haar pijlen op de verzekeringssector.

ALGEMENE UITTOCHT

De onzekerheid m.b.t. de politieke en economische gevolgen van de tragedie van 11 september dwong de Europese beurzen over een breed front achteruit. Uiteindelijk sloot de DJ Eurostoxx 50 de week 10,6% lager af. Wall Street bleef 4 dagen gesloten en op het ogenblik dat we deze regels schrijven is de activiteit nog niet hervat (zie p. 1).

In Brussel stond de Bel20 vrijdagavond 9,8% lager dan een week voordien. Bij sommige aandelen liep het verlies tot 15 of zelfs 25% op. In enkele gevallen werd de negatieve tendens immers versterkt door weinig opbeurende of ronduit slechte halfjaarcijfers (bijv. Quick -26,3%, Tessenderlo -17,9%, Photo Hall -17,7%), bij andere door de economische vertraging of de vrees voor een recessie (Creyf's -22%, Roularta -19,6%) of wegens nauwe bindingen met de VS (IBA dat ook zwakke resultaten publiceerde -19,9%, Deceuninck -13,8%, Bekaert -11,8%).

We wippen even naar onze Noorderburen waar telecomgroep KPN dankzij een verandering in het management en een nieuwe kredietlijn met 14,7% steeg. Niet kopen.

Aangezien de onzekerheid nog een tijdje kan aanhouden, met zeer volatiele koersen tot gevolg, hebben we al onze koopadviezen, in "houden" omgezet, ook voor de speculatieve aankooptips die we in het kader van de rubriek "Gedurfd Amerikaans" gegeven hebben. Daarnaast hebben we ook uw vertrouwde rubriek "Aandelen" aangepast. We concentreren ons deze week op een zestal sectoren waar de gevolgen van de aanslagen en van de verwoestingen zich mogelijk het hardst zullen laten gevoelen, hetzij omdat er zoals voor de verzekeringssector een rechtstreeks verband is, hetzij omdat het vertrouwen van de consumenten bepalend is voor de resultaten, bijv. in het toerisme of de distributie.

Deel dit artikel