Analyse
Volkswagen 16 jaar geleden - maandag 6 augustus 2001

Volkswagen
De resultaten die de Duitse autoconstructeur Volkswagen (VW; 34,3 EUR voor het bevoorrechte aandeel; 52,1 EUR voor het gewone aandeel) in het tweede kwartaal van 2001 boekte, houden geen verrassingen in en liggen in de lijn van onze verwachtingen. Op basis van vergelijkbare boekhoudkundige normen lag de operationele marge (operationele winst gedeeld door de omzet) op 2,1 %. Dat is 0,1 % minder dan tijdens het tweede kwartaal van 2000. En 0,8 % minder dan tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Die daling was verwacht en is te wijten aan de moeilijkheden op de Duitse markt, waar de verkoop van VW met 8,3 % daalde tijdens het tweede kwartaal, maar ook aan de problemen in Argentinië (-44%) en aan de devaluatie van de Braziliaanse real tegenover de euro. Een en ander werd gedeeltelijk gecompenseerd door de gestegen verkoop van Audi (+10,6%) en betere verkoopcijfers in Azië (+11,6%).
Voor het tweede semester mikt het management op een goede gang van zaken op de niet-Europese marktn, maar wij zijn toch voorzichtiger. De situatie in Zuid- en Noord-Amerika, respectievelijk goed voor 11 en 12 % van de omzet, is immers niet zo rooskleurig. Het zal nog tot het einde van het jaar duren eer de marges, dank zij de lancering van nieuwe modellen, opnieuw zullen stijgen. We behouden onze winstverwachtingen voor 2001 op 7 EUR per aandeel (50 % meer dan in 2000 dank zij het kleiner aantal aandelen en de wijzigingen in de boekhoudkundige regels). Voor 2002 tippen we op een winst van 8,1 EUR.
Ondanks de huidige moeilijkheden in de autosector en het feit dat de managers weinig belangstelling tonen voor de aandeelhouders, behouden we ons vertrouwen in de groep. Er is immers ruimte voor nieuwe kostenverlagingen en het viervoudige gamma wordt op heel veel verschillende markten aangeboden. Het aandeel is correct gewaardeerd. U mag kopen voor de lange termijn.

Deel dit artikel