Analyse
Nog meer resultaten 16 jaar geleden - maandag 6 augustus 2001

Nog meer resultaten
De Europese markten bewogen opnieuw op het ritme van de halfjaarresultaten. Daarbij vielen geen kwalijke verrassingen te noteren.
· Nadat een invloedrijke Amerikaanse bankier had verklaard dat het ergste in de halfgeleiderssector achter de rug is, was er veel belangstelling voor technologieaandelen. Intel (31,68 USD, houden) en STMicroelectronics (37,74 EUR, kopen) gingen er respectievelijk met 8,4 et 6,8% op vooruit.
· Bij de Franse bandenfabrikant Michelin (-0,2%; 34,93 EUR), daalde de winst per aandeel zonder rekening te houden met uitzonderlijke resultaten met 14 % (1,34 EUR). De lagere rendabiliteit is te wijten aan de problemen in de afdeling die in de Verenigde Staten banden maakt voor vrachtwagens. Gezien de slechte verwachtingen voor de tweede jaarhelft verlagen we onze winstraming. Houden.
· De omzet van het Duitse distributiebedrijf Metro (45,9 EUR) steeg met 5,8%. De winststijging met 228% is veel spectaculairder, maar dat cijfer ligt slechts iets hoger dan we hadden verwacht, zodat de koers maar met 7 % steeg. Het lijkt erop dat de herstructureringen in bepaalde afdelingen al vruchten afwerpen. Het aandeel is duur. Niet kopen.
· Deutsche Bank (78,6 EUR) boekte teleurstellende resultaten : in het tweede kwartaal daalde de winst met 49 %. De tragere groei noopte de bank tot het aanleggen van hogere provisies voor dubieuze schuldvorderingen. Temeer omdat het door de directie aangekondigde besparingsplan slechts vanaf 2002 effect zal sorteren. De koers veranderde niet. Het aandeel is goedkoop. U mag kopen.
· De Britse bank Barclays verraste de markt met zeer goede resultaten. De koers steeg met 10,1% tot 2184 pence. Niet kopen.
· Ondanks de winstdaling in het tweede kwartaal boekte Société Générale (64,5 EUR) een mooi resultaat. De koers steeg met 3,3 %. Koopwaardig.
· Royal Dutch (62,45 EUR) boekte 12 % meer winst in het tweede kwartaal, maar de markt reageerde ontgoocheld op de resultaten en de koers viel met 5,2 % terug. Houden.
· Gemplus (2,9 EUR), leed onder de crisis in de mobilofonie, maar de resultaten lagen in de lijn van de verwachtingen. Het bedrijf, waarvan de koers met 3,3 % daalde, verlaagde opnieuw zijn winstverwachtingen voor 2001. Houden.
· Uitzendbedrijf Vedior (13,4 EUR) profiteerde van zijn sterke aanwezigheid op de Franse markt (43 % van de omzet) om tijdens het tweede kwartaal een autonome omzetgroei te boeken van 6 %. De koers veerde met 24 % op. Voor heel het jaar blijft het vertrouwen van Vedior intact. De groep mikt op een stijging van de winst per aandeel met ± 13 % vóór de goodwillafschrijvingen. Na de afschrijving van de goodwill behouden wij onze ramingen op -0,87 EUR per aandeel. Het aandeel is correct gewaardeerd, maar vooraleer een eventuele aankoop te overwegen, zouden wij wachten tot de activiteiten in België en Nederland – goed voor 17 % van de omzet - beter draaien. Houden.
· Systemat (+31,7%; 10,85 EUR) verhoogde zijn winstramingen nadat het al in het eerste semester 38 % meer omzet boekte. We sluiten ons daarbij aan en verwachten nu 1,1 EUR winst per aandeel tegenover 0,95 EUR voorheen. Goedkoop aandeel. U mag kopen.
· Interbrew (29,8 EUR) neemt de Duitse brouwer Beck's over. Zo doet de Belgische brouwer zijn intrede op de Duitse markt en versterkt hij aanzienlijk zijn positie in de Verenigde Staten. De overname, die ook weer het Britse marktaandeel verhoogt, komt er op een ogenblik dat de geschillen over de eerdere Britse overnames nog niet zijn opgelost. Vandaar allicht dat de koers met 2,3 % achteruitging. Gezien de aanhoudende onzekerheid rond de Britse overnames, raden we u aan voorlopig te blijven afwachten.

Deel dit artikel