Analyse
BMW, Pirelli en Koramic : onze adviezen veranderden tijdens de vakantie 16 jaar geleden - dinsdag 21 augustus 2001

BMW, PIRELLI EN KORAMIC : ONZE ADVIEZEN VERANDERDEN TIJDENS DE VAKANTIE

Ook tijdens de twee weken dat Budget Week niet verscheen, stond de economische activiteit niet stil. Tijdens die periode veranderden we op basis van recente gebeurtenissen onze adviezen voor vier aandelen uit de selectie : Bayer (zie p.7), BMW, Pirelli en Koramic. Een overzicht.

BMW zet sterke halfjaarresultaten neer

Zoals verwacht boekte de Duitse autoconstructeur BMW (34,90 EUR) in het tweede kwartaal uitstekende resultaten. De winst per aandeel kwam uit op 0,82 EUR, iets meer dan de 0,7 EUR tijdens het eerste kwartaal, maar aanzienlijk meer dan de 0,33 EUR van het tweede kwartaal van 2000. Toen wogen de verliezen van het Britse filiaal Rover nog op de resultaten. Bij het merk BMW dat goed is voor 90 % van het brutoresultaat, droeg het succes van de modellen S3 en X5 bij tot de omzetstijging met 18 % in het tweede kwartaal. Anderzijds zorgden de lanceringskosten van de nieuwe modellen voor een iets lagere rendabiliteit dan tijdens het eerste kwartaal. Overigens kunnen ook in de tweede helft van het jaar de promotiekosten nog toenemen omwille van de lancering van de nieuwe Mini en van de BMW S7op het Europese vasteland. Voor dit en volgend jaar verlagen we lichtjes onze winstprognoses : respectievelijk van 2,65 tot 2,5 EUR per aandeel en van 2,83 tot 2,7 EUR per aandeel. De halfjaarresultaten bevestigen dat de gevolgde strategie met de productie van luxewagens van een exclusief merk de juiste is. Daardoor behoren de marges tot de hoogste van de sector. BMW wil deze sterke troeven verder uitspelen door de komende jaren nieuwe modellen zoals de S1 en de S6 op de markt te brengen.
Door zijn positionering in het luxesegment heeft BMW met uitzondering van de periode ten tijde van de overname van Rover altijd een betere rendabiliteit gehaald dan de concurrenten. De koers van het aandeel presteerde dan ook beter dan het gemiddelde van de autosector. Tegen de huidige koers is het aandeel echter duur. We raden u dan ook aan uw winst te nemen en uw aandelen te verkopen. Temeer omdat het niet zeker is dat de lancering van de Mini een succes wordt en omdat de S3 goed voor 65 % van de verkopen - steeds meer concurrentie krijgt.

BMW EN AUTOMOBIELSECTOR IN EUROPA

Door met exclusieve wagens volop op het luxesegment te mikken, haalde BMW (vet; basis 100) een hogere rendabaliteit dan zijn sectorgenoten en dat vertaalde zich ook in mooiere koersstijgingen. U mag daar volgens ons nu van profiteren door uw aandelen BMW te verkopen.

Pirelli neemt Olivetti over

Het was bekend dat Pirelli (2,33 EUR) op zoek was naar investeringen om een beter profiel te krijgen op de technologiemarkten. De banden- en kabelgroep heeft haar slag geslagen. Samen met de controleholding van het textielbedrijf Benetton nam Pirelli immers een belang van 27 % in het eveneens Italiaanse Olivetti. Dat betekent meteen ook dat Pirelli 55 % in handen krijgt van Telecom Italia, de belangrijkste telecomoperator op het schiereiland. En daar was het Pirelli uiteindelijk om te doen. Volgens ons zou Pirelli met deze overname wel eens verder kunnen springen dan zijn stok lang is. De groep betaalde immers een prijs die Olivetti 80 % hoger waardeert dan de laatste koers en dat is volgens ons een stuk te duur op basis van de verwachte rendabiliteit voor de komende jaren. Door de overname van Telecom Italia torst Pirelli nu een enorme schuldenlast en door de scherpe concurrentie in de telecomsector lijkt het ons voor TI erg moeilijk om op korte termijn de rendabiliteit aanzienlijk te verbeteren. Er is ook weinig complementariteit tussen Pirelli en TI, zodat de schaalvoordelen beperkt zijn. Volgens onze berekeningen en op basis van de weinige informatie die Pirelli heeft verstrekt, zal de met schulden gefinancierde overname in 2001 en 2002 een verwateringseffect hebben op de winst per aandeel van 50 tot 70 %. Voor dit en volgend jaar verwachten we respectievelijk een winst per aandeel van 0,11 en 0,075 EUR. De melding dat de activiteiten in vrachtwagenbanden - een kleine divisie - en in energiekabels - nochtans omschreven als een niche met een mooi potentieel - snel zullen worden verkocht is niet van aard om de aandeelhouders van Pirelli een hart onder de riem te steken.
Pirelli stapt af van de strategie waarmee de groep tot nu toe succes boekte en die erin bestond zich te concentreren op de productie van hoogwaardige banden en kabels. Nu wil Pirelli een technologiegroep beheren, maar het gaat in de eerste plaats nog om een holding.Bovendien blijft de hoge schuldenberg van Olivetti een probleem. Na de herziening van de winstverwachtingen is het aandeel volgens ons duur geworden. Houden in afwachting van meer details over de herstructurering van Olivetti, niet meer kopen.

Koramic verlaagt winstramingen

Bij bouwmaterialengroep Koramic (35,20 EUR) bleven de resultaten in het eerste semester flink onder de verwachtingen. Voor heel het jaar mikt de groep nu op dezelfde omzet als in 2000, terwijl in maart nog een omzetgroei met 10 % was vooropgezet. De oorzaak voor de minder sterke prestaties ligt vooral in de aanhoudende zwakte van de bouwmarkten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland - samen goed voor zo'n 28 % van de omzet van Koramic - en in het feit dat de andere markten dat niet kunnen compenseren. In de Benelux (16 %) blijven de resultaten stabiel, in de Verenigde Staten, (12 %) waar Koramic vooral de residentiële markt bewerkt, gaan ze lichtjes achteruit, na een stabilisering in 2000 en een forse groei in de jaren voordien. Voor het hele jaar verwachten we een winst per aandeel van 3,3 euro, 16 % (ten opzichte van 9,4 % voordien). Tegen de huidige koers blijft het aandeel ondanks alles goedkoop. De 25 %-participatie van Koramic in het Oostenrijkse Wienerberger is op zich al 31,8 euro waard, of 85 % van de kapitalisatie, terwijl dat belang slechts voor 65 % van de omzet zorgt. Dat betekent een garantie voor de ondersteuning van de koers. Toch kopen we het aandeel voorlopig niet. We wachten minstens tot de publicatie van de halfjaarresultaten in september (28/8 voor Wienerberger) die erg teleurstellend kunnen zijn. Houden.

Deel dit artikel