Analyse
Aandelen nog steeds in het slop 16 jaar geleden - maandag 13 augustus 2001

Aandelen nog steeds in het slop
Volgens het jongste rapport van de Amerikaanse centrale bank over de gezondheidstoestand van de economie in de Verenigde Staten, lijkt de kans op een snel herstel af te nemen. De beleggers vragen zich u af hoe lang het consumentenvertrouwen, zowat de enige pijler die de VS-economie nog ondersteunt, nog zal stand houden. Globaal genomen leverde de S & P 500-index vorige week 2 % in. Ook de Europese beurzen moesten achteruit. Zo verloren Parijs en Frankfurt respectievelijk 3,7% en 5,3%.
· Negatieve commentaren van een invloedrijke Amerikaanse bank bezorgden de telecomaandelen een nieuwe kater van formaat. De grootste slachtoffers waren Deutsche Telekom (-19,2%; 19,37 EUR), Vodafone (-12%; 137 pence), France Telecom (-11,3%; 45,02 EUR) en Telefonica (-10,7%; 12,63 EUR). Dat laatste aandeel en Vodafone mag u houden. De rest laat u beter links liggen.
· Bayer (36,25 EUR) verloor 19,8% na de aankondiging dat het een medicament tegen cholesterol van de markt haalt en na teleurstellende halfjaarresultaten (zie ook analyse van het aandeel).
· Dank zij de verkoop van activa boekte de Engelse bankgroep HSBC (+1%; 825 pence) in de eerste jaarhelft meer winst dan verwacht. Dat de groep weinig activiteiten ontplooit in de met problemen kampende niche van de "investment banking", waarin concurrenten wel klappen krijgen, speelde eveneens een positieve rol.
· Bij de Duitse bankgroep Commerzbank lag het nettoresultaat 74 % lager omdat er geen meerwaarden meer werden geboekt en omdat de kosten de pan uitswingden. De directie belooft meer inspanningen om de rendabiliteit op te drijven, maar de impact daarvan zal zich niet dadelijk doen gevoelen. De koers steeg vorige week met 0,77% tot 26,3 EUR als gevolg van geruchten rond een mogelijke overname door het Italiaanse Unicredito. Houden.
· Op basis van vergelijkbare cijfers lag de omzet van de Franse verzekeringsgroep Axa (-0,7%; 32,61 EUR) in het eerste semester 4 % hoger dan een jaar geleden. Door haar geografische en sectorale spreiding kon de groep aardig weerstand bieden aan de malaise op de financiële markten. Tegen de huidige koers blijven we bij ons advies om dit kwaliteitsaandeel te kopen.
· De koers van de Franse vliegtuig- en defensiegroep EADS daalde met 5,8% tot
21,5 EUR nadat Airbus zijn doelstellingen voor de levering van vliegtuigen in 2003 neerwaarts herzag als gevolg van de vertraging op de luchtvaartmarkt. De groep presteerde met een omzetstijging van 33 % in het eerste semester nochtans goed. Houden.
· In België leverde de Bel 20-index vorige week 1,1 % in. Omega Pharma (47,01 EUR; +2.2%) publiceerde zeer goede resultaten over het tweede kwartaal. We verhogen dan ook onze winstverwachtingen voor het huidige boekjaar van 0,81 EUR tot 0,87 EUR per aandeel. De groep kondigde ook de overname aan van concurrent Moos Pharma die onder andere actief is in phytoproducten. De impact van die overname op de groepswinst zal dit jaar nog verwaarloosbaar zijn, maar voor 2002 verwachten we dat ze zal bijdragen tot een winst van 0,03 EUR per aandeel. Ondertussen eist een Nederlandse concurrent van het in 2000 door Omega Pharma overgenomen Lamoral een schadevergoeding van 2,5 miljoen EUR (0,10 EUR per aandeel) wegens het niet nakomen van overnameafspraken, maar aangezien dit slaat op gebeurtenissen van vóór de overname van Lamoral, heeft Omega Pharma alle nodige schikkingen getroffen om de verantwoordelijkheid af te schuiven op de vroegere eigenaars. Omega Pharma blijft goede perspectieven hebben, maar het aandeel is duur. Houden.

Deel dit artikel