Analyse
IBt 16 jaar geleden - dinsdag 24 juli 2001

IBt: het erg competitieve nieuwe product Interstrand zou kunnen lijden onder het zwakke verkoopsnetwerk.

· Biotechnologie
· Brussel (NM)
· 9,55 EUR

IBt, de Belgische producent van radiotherapeutische implantaten voor de behandeling van prostaatkanker door brachytherapie, verkreeg zopas de goedkeuring van de FDA (Food and Drug Administration) om Interstrand™, zijn radiotherapeutische implantaat van de tweede generatie, te verkopen in de Verenigde Staten.
Deze goedkeuring is van kapitaal belang voor IBt vermits de Amerikaanse markt goed is voor het merendeel van zijn omzet. De Europese markt zou tot 2005 niet meer dan 15 % van de omzet van IBt vertegenwoordigen. De Amerikaanse markt is dus zeer belangrijk voor het bedrijf.
De verkoop van Interstrand™ zal IBt overigens in een competitief erg benijdenswaardige positie plaatsen aangezien het product veel meer voordelen heeft dan de producten die reeds op de markt zijn.
Ondanks de perspectieven dankzij de verkoop van Interstrand™, gaven wij u reeds blijk (
E-R 85) van onze vrees omtrent het verkoopsnetwerk van het bedrijf, meer specifiek in de VS ten gevolge van het distributieakkoord dat in januari afgesloten werd tussen Theragenetics, concurrent nr. 1 van IBt, en C.R Bard, verdeler van IBt. Het enige verkoopsakkoord van IBt in de Verenigde Staten was immers een niet-exclusief akkoord, wat de concurrentie in staat stelde dezelfde verdeler te nemen als IBt. De recente fusie van C.R Bard met Tyco/Mallinckrodt, verdeler van IBt in Europa, heeft onze vrees alleen maar bevestigd. Dergelijke concentratiebewegingen kunnen de machtsverhoudingen tussen verdeler en producent alleen maar verslechteren en wegen op de marges van een producent als IBt.

Ondanks het ontegensprekelijke competitieve voordeel van Interstrand™, kunnen wij onze terughoudendheid inzake het verkoopsnetwerk van IBt alleen maar benadrukken. NIET KOPEN.

EVOLUTIE VAN IBt IN EUR

Deel dit artikel