Analyse
ASML 16 jaar geleden - dinsdag 24 juli 2001

ASML: de Nederlander blijft goed gewapend om de huidige crisis in de halfgeleidersector te boven te komen.

· Halfgeleiders
· Amsterdam
· 22,05 EUR

Zoals verwacht maakte ASML, de Nederlandse leverancier van lithografische systemen voor fabrikanten van halfgeleiders, voor het eerste halfjaar een verlies bekend van 96 miljoen EUR tegenover een winst van 149 miljoen EUR voor dezelfde periode een jaar voordien. De zwakke schakel is ASML VS (vroeger Silicon Valley Group) dat, meer nog dan ASML Europa, lijdt onder de huidige vertraging in de sector van halfgeleiders.
Maar ook al gaat het niet goed met de halfgeleidersector, toch lijkt ASML ons inziens goed gewapend te zijn om de huidige crisis te boven te komen. Dankzij zijn comfortabele kaspositie (637 miljoen EUR) en de hoge kwaliteit van zijn producten, is het bedrijf goed geplaatst om te profiteren van een herstel.

Ondanks het verlies dat dit jaar geboekt zal worden, mikken wij voor 2002 en 2003 op een winst per aandeel van respectievelijk 0,22 en 0,98 EUR. De koers zou de komende weken nog sterk kunnen schommelen naargelang van positieve of negatieve berichten uit de sector maar vanuit een middellange termijn visie (3 jaar) mag u KOPEN.

EVOLUTIE VAN ASML IN EUR

Deel dit artikel