Analyse
Innogenetics 17 jaar geleden - dinsdag 29 mei 2001

INNOGENETICS - een partner om het vaccin tegen hepatitis C te financieren en verdelen blijft prioritair

· Biotechnologie
· Nasdaq Europe
· 22 EUR

Innogenetics, Belgische specialist in diagnostica, publiceerde zijn resultaten voor het 1ste trimester. Verdict : een omzetgroei van 37 % tot 14,6 miljoen EUR ten opzichte van 10,6 miljoen EUR in het 1ste trimester 2000. Het exploitatieresultaat levert dan weer een verlies per aandeel op van 0,07 EUR tegenover 0,21 EUR in het 1ste trimester 2000, een daling van 67 %. Deze verbetering is voornamelijk het resultaat van honoraria gestort door Bayer voor de exclusieve verdeling van twee topproducten van Innogenetics (ER nr. 81). Ook al maakte het akkoord met Bayer een algemene omzetgroei mogelijk, het had dit trimester toch ook een negatieve invloed op de productverkoop. Deze steeg immers slechts 6 % tot 10,6 miljoen EUR ten opzichte van 10,1 miljoen EUR in het 1ste trimester 2000 doordat Bayer een percentage inhield van de prijs op de verkoop die plaatsvond via zijn verdeelnetwerk. Maar op korte termijn zou dit verlies aan inkomsten gecompenseerd moeten worden door de honoraria die Bayer stort. Bovendien zouden de afzetmarkten die het distributienetwerk van Bayer biedt, meer specifiek op de Amerikaanse markt, en de verwachte daling van de verkoopkosten evenals van de uitgaven voor marketing de toekomstige groei van Innogenetics moeten ondersteunen.
Het Belgische bedrijf maakte overigens een strategisch akkoord bekend met de farmaceutische groep Roche voor de licentie en de mede-ontwikkeling van een nieuw gamma snelle microbiologische tests. De producten ontstaan uit deze samenwerking zouden de behandeling van infecties in ziekenhuizen radicaal moeten veranderen door artsen in staat te stellen in een paar uur te verwezenlijken wat totnogtoe een paar dagen duurde. Naast het feit dat dit partnerschap een bron van inkomsten is, verleent het de technologie en de knowhow van Innogenetics eveneens een zeker krediet, ook al wordt de eerste opbrengst van dit partnerschap niet verwacht vóór 2003…

Ondanks het feit dat Innogenetics zijn deuren opent voor de groei in het segment diagnostica zijn wij toch nog niet overtuigd van zijn vermogen om rendabel te draaien met één enkele activiteit. De zoektocht naar een partner die zijn vaccin tegen hepatitis C kan financieren en verdelen blijft een agendapunt. HOUDEN.

Deel dit artikel