Analyse
IBt 16 jaar geleden - dinsdag 29 mei 2001

IBt - het succes van het nieuwe product Interstrand zal voornamelijk afhangen van het verkoopapparaat

· Biotechnologie
· Brussel (Euro.NM)
· 9 EUR

IBt, Belgisch producent van radiotherapeutische implantaten voor de behandeling van prostaatkanker door brachytherapie, sloot het 1ste trimester af met een omzet van 1,6 miljoen EUR ten opzichte van slechts 0,3 miljoen EUR in het 1ste trimester 2000 (+ 371 %). Het nettoverlies daalde 67 % en ging van 1,4 miljoen EUR in het 1ste trimester 2000 naar 0,4 miljoen EUR voor dit trimester.
Deze goede resultaten zijn de vrucht van een belangrijke ontwikkeling van de implantatenverkoop in de VS en in Europa. Tijdens dit 1ste trimester verkocht IBt, dat tot dan enkel implantaten met Palladium 103 verkocht, immers zijn eerste implantaten met Jodium 125 in de VS en in Europa. Ook al vertegenwoordigt de Amerikaanse markt nog 90 % van de implantatenmarkt, de Europese markt lijkt zich te ontwikkelen en IBt tekende onlangs een belangrijk contract met een Zweeds ziekenhuis voor de levering van implantaten.
Dankzij zijn portefeuille van twee producten lijkt IBt goed geplaatst om de Europese markt te veroveren en voorziet het de lancering van zijn allernieuwste product, Interstrand, vóór het einde van het jaar. Dit product, dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gelanceerd zal worden, heeft diverse voordelen ten opzichte van de implantaten die reeds op de markt zijn. Zo is het gebruiksvriendelijker voor de artsen en hecht het beter in de prostaat.
Maar als het bedrijf een vaste waarde wil worden op de markt van de brachytherapie (met marktaandelen die door het management tegen 2004 respectievelijk geschat worden op 15 en 30 % in de VS en in Europa), zal IBt volgens ons nieuwe partners moeten vinden voor de verdeling van zijn producten. Wij wachten af hoe de marktpenetratie van IBt verloopt.

Vermits de brachytherapiemarkt minder snel groeit in de VS en er steeds meer marktspelers zijn, kunnen enkel belangrijke competitieve voordelen en een sterk verkoopapparaat een rendabele groei mogelijk maken. Ook al kan Interstrand dit competitieve voordeel vormen voor IBt, het recente distributieakkoord tussen CR Bard, verdeler van IBt voor de Verenigde Staten, en Theragenics, concurrent nr.1 van IBt, zorgt er toch voor dat wij nog steeds sceptisch staan ten opzichte van de kracht van het verkoopnetwerk van het bedrijf. NIET KOPEN.

EVOLUTIE VAN IBt IN EUR

Deel dit artikel