Analyse
Introductie 17 jaar geleden - maandag 12 maart 2001

Introductie

Een proces in Zuid-Afrika zette de farmasector vorige week onder druk.


FARMA ONDER VUUR!

Na een spetterend weekbegin haalden de winstwaarschuwingen van Yahoo! (–21,6 %; zie p. 14 ) en van Intel (+0,4 %; kopen) de VS-beurzen onderuit. In Europa zorgde de plotse opstoot van enkele technowaarden voor een lichte winst. De farmasector stond zwaar onder druk ingevolge het proces dat enkele grote pillendraaiers tegen de Zuidafrikaanse staat hebben ingespannen in de hoop de wet te kelderen die de invoer en de lokale productie van generische middelen tegen aids mogelijk maakt.
Merck
(–5,6 %), Pfizer (-2,7 %) en GlaxoSmithKline (-2,5 %) mag u houden. De resultaten van Ahold (-3,1 %) waren zoals verwacht, al was de inkrimping van de marges wat ontgoochelend. Kopen.
Suez Lyonnaise
(-9,6 %) is niet meer geïnteresseerd in Air Liquide. O.i. een goede zaak wegens te hoge prijs en te weinig synergieën. Kopen. De resultaten van Vivendi Universal (+6 %) waren zonder verrassingen. Dé grote uitdaging blijft de implementatie van de e-strategie. We blijven voorzichtig. Houden. In Brussel maakte de Bel 20 pas op de plaats (-0,1 %).
De resultaten van
Bekaert waren beter dan verwacht (4,47 EUR/aandeel), maar in 2001 zal de vertraging in de VS op de winst 2001 wegen. Houden.
Zoals verwacht was 2000 voor
Tessenderlo uitstekend, maar de dalende PVC-prijzen wogen reeds op de eerste 2 maanden van 2001. Houden. Dankzij de fusie via opslorping met Monceau-Zolder kende Brederode een recordjaar 2000 (5,87 EUR per aandeel). Kopen. Sipef zag zijn winst in 2000 door de erg lage palmolieprijzen in rook opgaan. Ook voor 2001 ziet het er niet goed uit. Houden. LSG leed 1,04 EUR verlies per aandeel. Dat is nog slechter dan voorspeld. Niet kopen. Normaal moet Dexia (-5 %) binnenkort een fusie of alliantie met Artesia/Bacob aankondigen. Voorlopig niet meer kopen. Houden.


Deel dit artikel