Analyse
BGL : obligatie die terugbetaling koppelt aan beursindex 17 jaar geleden - maandag 5 maart 2001

BGL : OBLIGATIE DIE TERUGBETALING KOPPELT AAN BEURSINDEX

Banque Générale du Luxembourg (BGL) geeft opnieuw een obligatie uit waarvan de terugbetaling gekoppeld is aan de prestaties van de Euro Stoxx 50. We lopen er niet echt warm voor.

De voorwaarden

· De obligatie van BGL heeft een looptijd van 3 jaar en vervalt op 19 maart 2004.
·
Rekening houdend met de uitgifteprijs van 102 % moet u voor elke obligatie van 2 500 euro een bedrag van 2 550 euro neertellen.
·
De obligatie draagt een jaarlijkse brutocoupon van 8,125 %.
·
De prijs die u voor de obligatie terugkrijgt op 19 maart 2004 hangt af van de evolutie van de Euro Stoxx 50, de index die de koersen van de vijftig belangrijkste Europese aandelen weerspiegelt. Staat de index op de eindvervaldag hoger dan bij de start, dan wordt de obligatie terugbetaald tegen 100 %. In dat optimale scenario komt uw rendement op 7,4 %. (of 6,2 % als er 15 % voorheffing werd afgehouden van de coupons).  Staat de index op de eindvervaldag echter op een lager peil dan bij het begin, dan ligt het terugbetaalde bedrag lager. Als de index bijvoorbeeld op 90 % staat van het beginpeil, dan krijgt u voor de obligatie 2 250 euro terug (90 % van 2 500).

Wat moet u ervan denken ?

· Het mechanisme van deze obligatie is vrij eenvoudig. In het optimale scenario haalt u er een rendement mee van 7,4 %. Voor een belegging op drie jaar is dat uiteraard een vrij aardig cijfer.  
·
Onze berekeningen leren dat u zes kansen op tien hebt, dat de Euro Stoxx over drie jaar op een hoger peil zal staan dan nu, zodat u dat maximale rendement effectief haalt. Maar er is ook één kans op vijf dat de index tot  een dergelijk niveau is gezakt dat u uiteindelijk verlies lijdt met dit product. De risico's lijken ons dan ook te hoog om deze obligatie aan te raden.

Deel dit artikel