Analyse
ARM Holdings 17 jaar geleden - dinsdag 20 maart 2001

ARM HOLDINGS - business model blijft efficiënt maar de perspectieven zijn reeds verrekend in de koers

· Halfgeleiders
· Londen
· 305 pence

De suprematie van het Britse bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen van RISC-microprocessoren, uitte zich in de uitstekende resultaten voor het jaar 2000. De winst per aandeel groeide 80 % tot 2,86 pence voor een omzet die 62 % steeg tot ruim 100 miljoen Britse pond.
Dit succes is te danken aan zijn « standaardpositie» op de mobiele telefoonmarkt, een positie die het mogelijk maakte het marktaandeel te doen stijgen van 58 naar 77 %. Spijtig genoeg deed de vertragende markt van mobiele telefoons menig belegger twijfelen over de rechtvaardiging van zijn beurswaarde. De sleutel van de waardering van ARM rust immers in de royalties, de inkomsten die het bedrijf verkrijgt voor ieder verkocht toestel dat volgens zijn architectuur gebouwd werd. Het interessantste element aan deze inkomsten is de totale afwezigheid van kosten, wat een mooi hefboomeffect teweegbrengt op de winsten bij een hoge vlucht van de royalties. De voorbije vier jaar stegen de royalties immers van een bescheiden 2 miljoen GBP in 97 naar meer dan 25 miljoen vorig jaar terwijl de bedrijfsmarge steeg van 15 naar 31 %.
Ondanks het feit dat ARM momenteel druk in de weer is om oplossingen te ontwikkelen voor andere toepassingen dan de GSM (modems, minidisc-speler, digitale fototoestellen, …), zal het succes hiervan dat van de mobiele telefoon niet kunnen evenaren. Deze markten zullen immers niet dezelfde impact hebben (in termen van volumes) dan die van de mobiele telefoon en de concurrentie zal veel zwaarder zijn met bedrijven als MIPS, ARC en Hitachi. Met in het vooruitzicht een onvermijdelijke erosie van de prijzen.

Wij blijven overtuigd van de efficiëntie van het business model van ARM. Maar de koers houdt reeds ruim rekening met de perspectieven. NIET KOPEN.

Deel dit artikel