Analyse
Intershop Comm. 17 jaar geleden - dinsdag 6 februari 2001

INTERSHOP COMM.: de geleidelijke terugtrekking uit de VS kan op lange termijn schadelijk zijn

· Platformen voor e-commerce
· Frankfurt (Euro.NM)
· 8,25 EUR

Vier weken geleden (E-R n°75) kondigde de Duitse specialist in e-commerce software een winstwaarschuwing aan die, volgens hem, te wijten was aan een vertraging van IT-uitgaven, meer bepaald in de VS. Toen stelden wij ons de vraag of het probleem sectoraal was of eigen aan het bedrijf. En ondanks het feit dat de concurrenten Vignette en BroadVision niet aan de verwachtingen van Wall Street voldeden, lijken ze niet zo geraakt door een « vertraging van IT-uitgaven » als Intershop. Art Technology, een andere concurrent, publiceerde zelfs uitstekende resultaten die de meest optimistische verwachtingen overtroffen.
Dit in tegenstelling tot Intershop. Terwijl de omzet van zijn concurrenten in het 4de trimester een groei kende van boven de tien vergeleken met het vorige trimester, daalde die van Intershop 14 % tot 30,2 miljoen EUR. Het verlies bedroeg 32,5 miljoen EUR tegenover 9,8 miljoen drie maanden eerder. Deze teleurstellende resultaten kunnen niet enkel verklaard worden door de vertraging van IT-uitgaven. In werkelijkheid ontbreekt het Intershop duidelijk aan bekendheid overzee en kampt het bedrijf met grote moeilijkheden om zijn verkoopstrategie te implementeren. Om dit te verhelpen, werkte het een herstructureringsplan uit waardoor het 30 % van zijn personeel in de VS zal ontslaan en sleutelfuncties opnieuw in Duitsland zal vestigen. Zelfs indien het plan de exploitatiekosten op korte termijn zal kunnen beperken, stellen wij ons de vraag of de geleidelijke terugtrekking uit een zo belangrijk regio als de Verenigde Staten op lange termijn niet schadelijk zal zijn. Bovendien heeft het bedrijf zijn perspectieven voor het lopende jaar drastisch naar beneden herzien. Zo voorziet het een omzet van 140 à 160 miljoen EUR, hetzij een groei van 14 à 30 % tegenover vorig jaar, wat ruim onder de oorspronkelijk voorziene 100 % ligt. 

Spijtig genoeg voor Intershop zijn de problemen in de VS niet uitsluitend te wijten aan een vertraging van de IT-uitgaven, maar ook aan een sterke druk van de concurrentie en aan een rampzalige implementatie van de verkoopstrategie. NIET KOPEN.

EVOLUTIE VAN INTERSHOP IN EUR

Deel dit artikel