Analyse
Eidos 17 jaar geleden - dinsdag 6 februari 2001

EIDOS: de overgangsperiode die de videospelenindustrie doormaakt lijkt langer te duren dan verwacht

· Videospelenproducent
· Londen
· 285 pence

De overgangsperiode die de videospelenindustrie doormaakt, lijkt langer te duren dan verwacht. De komst van nieuwe consoles (PlayStation 2, Xbox, …) lokte een « wachteffect » uit bij de consumenten, met als resultaat een marktvertraging die niemand heeft gespaard. Het meest recente slachtoffer is niemand minder dan SEGA, dat besliste de productie van Dreamcast consoles stop te zetten om zich te concentreren op het ontwerpen van games, wat een mogelijk dubbel gevaar inhoudt voor Eidos : een klant minder en een concurrent meer. En rekening houdende met de huidige situatie is dit nieuws weinig geruststellend. De vader van Lara Croft kondigde immers zijn zoveelste winstwaarschuwing aan voor het lopende jaar, zelfs indien dit in zijn context geplaatst en gerelativeerd moet worden. Het nieuwe management lijkt het fiasco van dit jaar ook op de rug van het vorige beleid te willen schuiven om het volgende jaar – dat, zo hopen ze toch beter zal zijn – met een schone lei te beginnen. Daarom werd beslist de lancering van videospelen die oorspronkelijk voor dit jaar voorzien waren, te verschuiven naar het volgende trimester, waardoor het huidige boekjaar (dat op 31 maart afgesloten wordt) eveneens bestraft wordt ten voordele van de winst van het volgende.
Ondanks al deze goochelkunsten is niet alles negatief, wat te zien was aan de uitstekende verkoop met Kerstmis en het opzienbarende succes van het spel « Wie wil miljoenen winnen ? », een spel dat het Britse bedrijf in staat stelde zijn afhankelijkheid van Lara Croft, waarvan de avonturen binnenkort door Paramount op het witte doek zullen verschijnen, te beperken.
Wat de resultaten betreft, zou de winst per aandeel 10 pence moeten zijn – hetzij 2,5 maal minder dan het jaar voordien – maar volgend jaar zou er wel een verdubbeling moeten zijn.

Gezien de verwachtingen lijkt de huidige prijs ons niet buitensporig. Toch manen de vele twijfels ons aan tot voorzichtigheid. HOUDEN.

Deel dit artikel