Analyse
Bookham Technologies 17 jaar geleden - dinsdag 6 februari 2001

BOOKHAM TECHNOL.: het Britse bedrijf zal op zijn beurt lijden onder de groeivertraging

· Opto-elektronica
· Londen
· 967 pence

De laatste tijd volgen de winstwaarschuwingen van technologische bedrijven elkaar aan een op zijn minst onrustwekkend ritme op. Na Intershop en Fantastic is het de beurt aan Bookham om een kleine « winstwaarschuwing » aan te kondigen. De Britse specialist van componenten voor optische vezels kondigde immers aan dat hij zich verwacht aan een bedrijfsverlies van 15 miljoen pond voor het 4de trimester tegenover de oorspronkelijk voorziene 11 miljoen. Het bedrijf haalt twee redenen aan. Eerst en vooral de verhoogde lasten na de schrapping van een investering in twee productiesites in Engeland, die sluitingskosten met zich meebrachten. De productie zal verplaatst worden naar een fabriek in Noord-Amerika. De tweede reden betreft een wijziging in het productaanbod. Nortel – zijn voornaamste klant, die in het 3de trimester nog goed was voor meer dan 50 % van de omzet – verlaagde zijn bestelling van componenten van de oude generatie. Deze vermindering werd echter gecompenseerd door bestellingen van componenten van de nieuwe generatie. Hun fabricatie werd echter nog niet geoptimaliseerd en brengt hogere kosten met zich mee.
Ter vergelijking, de omzet van het 4de trimester zou 11 miljoen pond moeten bedragen. Waarom deze vergelijking ? Om aan te tonen dat de omzet van Bookham de komende jaren nog een sterke groei zal moeten kennen om uit het rood te raken en zijn huidige beurswaarde te rechtvaardigen. Alles zal dus afhangen van de grote vraag van telecomoperatoren naar producten die de prestaties van hun communicatienetwerken verbeteren. En dat is nu net waar het schoentje wringt. De kassen van de meeste operatoren zijn immers uitgeput na het opbod om UMTS-licenties in de wacht te slepen (mobiele telefonie van de 3de generatie). Andere bedrijven uit de sector van optische vezels, zoals JDS Uniphase, Corning en Nortel, moesten hun verwachtingen voor het lopende jaar ook naar beneden herzien.

Na zijn winstwaarschuwing hield Bookham er niet aan zich uit te spreken over de perspectieven voor het lopende jaar. Rekening houdende met de waarschuwing van Nortel, zijn voornaamste klant, zien wij niet hoe Bookham aan de groeivertraging zou kunnen ontsnappen. NIET KOPEN.

Deel dit artikel