Analyse
Adva Optical Netw. 17 jaar geleden - dinsdag 20 februari 2001

ADVA OPTICAL NETW. - de mooie groei van 2000 moet de vertraging die in het 4de trimester begon niet verbergen

· Telecomcomponenten
· Frankfurt (Euro.NM)
· 22,95 EUR

Het Duitse bedrijf Adva Optical Networking (AON), gespecialiseerd in oplossingen voor de verbetering van de capaciteit van optische netwerken, publiceerde zijn voorlopige resultaten voor het jaar 2000. Zoals verwacht bedraagt de omzet 68 miljoen EUR, hetzij + 197 % vergeleken met 99. Bovendien heeft AON het aantal klanten in 2000 meer dan verdubbeld, van 209 naar 498.
Spijtig genoeg kon het bedrijf in het 4de trimester niet ontsnappen aan de vertraging in de optische sector. Vergeleken met het vorige trimester groeide de verkoop namelijk slechts 4 %, met slechts 21 nieuwe klanten.
Ondanks de waarschuwingen van andere bedrijven uit de sector (Nortel, JDS Uniphase, Corning) die aangeven dat deze vertraging zich in het 1ste semester van 2001 zal verderzetten, lijkt het management van AON geen weet te hebben van een afname van de vraag naar zijn producten. Tevens bevestigt het bedrijf de voormalige verwachtingen die mikten op een omzet van 125 à 135 miljoen EUR, hetzij een groei van ongeveer 90 % tegenover vorig jaar. Door de hogere dan voorziene verkoopkosten verwacht AON dit jaar echter niets meer dan een break-even op operationeel niveau, wat niet echt overeenstemt met de vorige verwachtingen ! De beleggers waren uiteraard aangeslagen door dit nieuws waardoor de koers kelderde met 30 %.
Bovendien hield de onderneming bij haar berekeningen geen rekening met de lasten door overnames en door een aandelenoptieplan... Die lasten zullen echter nog met ongeveer 1,38 EUR per aandeel per jaar doorwegen op de toekomstige resultaten. De omzet zal voortaan 100 % per jaar moeten groeien om de huidige waarde te rechtvaardigen, wat ons zeer optimistisch lijkt.

Ondanks de recente daling van het aandeel, blijft ons advies ongewijzigd. NIET KOPEN.

Deel dit artikel