Analyse
Tiscali 17 jaar geleden - dinsdag 23 januari 2001

TISCALI - ondanks de onweerlegbare internetstrijd in Europa is het bedrijf nog niet rendabel

· Telecommunicatie
· Milaan (Euro.NM)
· 22,57 EUR

De Italiaanse provider van internetdiensten (ISP) gaat nog steeds volle kracht vooruit om de top te bereiken op het vlak van Internet in Europa, of om het Europese AOL te worden zoals de directie van het Sardinische bedrijf het graag zegt. Zo werden de overnames, deels in aandelen en deels in cash, van WorldOnline, Addcom in Duitsland en vooral Liberty Surf in Frankrijk een feit.
Maar zelfs na deze acquisities blijft de groepskas rijkelijk gevuld met ongeveer 1,5 miljard EUR. Vermeldenswaardig is dat de prijs die betaald werd voor de Franse ISP niet bijzonder hoog was.
Met iets meer dan 10 miljoen gebruikers, staat Tiscali toch op de tweede plaats in Europa na T-Online maar voor Wanadoo. Ondanks het feit dat het in geen enkel groot Europees land leider is, prijkt de groep toch bijna overal tussen de eerste drie. Voortaan zal de groep van deze positie profiteren om een strategie te ontwikkelen waardoor Tiscali een pan-Europese telecomleverancier kan worden met een uitgebreid gamma aan diensten inzake spraak, gegevens, Internet, UMTS, inhoud, … Het dynamisme van het Sardinische bedrijf zou wel eens tegenover vroegere staatsmonopolies kunnen komen te staan zoals Telecom Italia, Telefonica, France Telecom of zelfs Deutsche Telekom.
Maar eerst moet de samensmelting tussen de talrijke overgenomen bedrijven slagen en moeten de noodzakelijke synergieën eruit losgemaakt worden om de groep rendabel te kunnen maken, een belofte van de directie voor volgend jaar. Daarbij komt dan nog dat de beurskapitalisatie van de Italiaanse groep de 5 miljard EUR overschrijdt voor een omzet die 10 maal lager ligt.

Ondanks het feit dat de koers reeds halveerde sinds ons laatste artikel (E-R 70), zou hij volgens ons nog moeten dalen om koopwaardig te zijn. Wij herhalen dus ons advies : NIET KOPEN.

EVOLUTIE VAN TISCALI IN EUR

Deel dit artikel