Analyse
ASML 16 jaar geleden - dinsdag 23 januari 2001

ASML - de geraamde kortetermijnperspectieven zouden die op lange termijn niet mogen ondermijnen

· Halfgeleiders
· Amsterdam
· 29,92 EUR

De Nederlandse fabrikant van lithografische systemen publiceerde zijn resultaten voor het jaar 2000 en die laten geen enkele twijfel bestaan : ASML blijft een uitstekend bedrijf. De onderneming behaalde in het jaar 2000 immers nieuwe records op diverse niveaus : omzet, bedrijfswinst, orderboekje, … Zelfs de meest optimistische verwachtingen werden overschreden. De winst per aandeel (0,83 EUR) werd meer dan verviervoudigd dankzij de zeer grote vraag naar de kwalitatief hoogstaande machines van ASML. De klanten – fabrikanten van halfgeleiders – bleven hun capaciteit verhogen om tegemoet te kunnen komen aan de steeds groeiende vraag naar elektronische componenten.
Maar deze resultaten werden reeds grotendeels geanticipeerd door de markt. Interessanter zijn de perspectieven voor dit jaar. En daarover zijn de meningen uiteenlopend. We kunnen ze in twee kampen verdelen. Enerzijds zijn er de sectoranalisten die overtuigd zijn van een achteruitgang van de investeringen bij de halfgeleiderfabrikanten. Zij baseren zich daarvoor op de gedaalde verkoop van PC’s met als gevolg een afname van de vraag naar elektronische componenten. Anderzijds zijn er de bedrijfsleiders die vol vertrouwen blijven wat deze vraag betreft. Het zal zeker niet mogelijk zijn de uitzonderlijke groei van het jaar 2000 te herhalen, maar om te spreken van een terugval… Intel, bijvoorbeeld, kondigde zopas aan dat zijn industriële investeringen voor het jaar 2000 7,5 miljard USD zouden bedragen, hetzij een vooruitgang van 12 % vergeleken met vorig jaar.
Hoe het ook zij, en zelfs al kende ASML de laatste twee maanden een daling van de vraag, toch blijft de vraag nog steeds groter dan de capaciteit en het orderboekje telt vandaag bestellingen voor 255 machines vergeleken met 159 op 31 december 99.

De resultaten van ASML voor het jaar 2000 zijn uitstekend en tonen nog maar eens aan dat het bedrijf in zijn sector tot de top behoort. De matige perspectieven op korte termijn zouden de langetermijnperspectieven niet op losse schroeven mogen zetten. KOPEN.

EVOLUTIE VAN ASML IN EUR

Deel dit artikel