Analyse
Ubizen 17 jaar geleden - dinsdag 12 december 2000

UBIZEN - het succes van het toekomstige gamma beveiligingsproducten is niet verzekerd

· Netwerkbeveiliging
· Easdaq
· 12,20 EUR

Sinds zijn historisch maximum in maart dit jaar, verloor Ubizen, Belgisch bedrijf actief in de beveiliging van informaticanetwerken, meer dan 80 % van zijn waarde. Deze sterke daling is echter niet alleen het gevolg van de algemene val van de groeiwaarden. Wat gebeurde er sindsdien waardoor de koers zo sterk daalde? Eerst en vooral het eenvoudige feit dat het aandeel van Ubizen (en dat van zijn soortgenoten) voordien duidelijk overgewaardeerd was door de niet te stillen honger van beleggers voor groeiaandelen en voor alles wat ook maar iets met Internet te maken had. Intussen zijn de zaken veranderd. De virtuele revolutie, of het Internet, werd immers een halt toegeroepen doordat talloze dot.coms (bedrijven die koper zijn van « e-security »-oplossingen) failliet gingen door de afkeer van beleggers om geld te pompen in bedrijven die onophoudelijk geld uitgaven. Bevrijd van de druk van de dot.coms, hebben de bedrijven van de oude economie voortaan alle tijd om zelf een Internet-strategie uit te werken.
Daarbij komen nog de recent door het bedrijf gepubliceerde resultaten die koel onthaald werden door de beleggers. Zelfs al groeide het omzetcijfer van het 4de trimester 20% in vergelijking met het voorafgaande trimester, de zaken zijn minder bemoedigend wat de verkoop van eigen producten (Multisecure) betreft, die achteruitging vergeleken met het derde trimester. Dit is ongetwijfeld verontrustend omdat het juist de eigen producten zijn die de echte groeipool van Ubizen vormen, met zeer hoge winstmarges (90 %).

Ubizen nam maatregelen om zijn verouderd aanbod te vernieuwen en zal een van de volgende maanden een nieuw gamma producten voorstellen. Dit zal echter wel leiden tot een aanzienlijke toename van de kosten (meer specifiek in R&D) terwijl het succes nog niet gegarandeerd is. NIET KOPEN.

Deel dit artikel