Analyse
Orchestream 17 jaar geleden - dinsdag 12 december 2000

ORCHESTREAM - de minieme verkoop en de sterke koersschommelingen manen aan tot voorzichtigheid

· Netwerkbeheer
· Londen
· 320 pence

De beursintroductie van dit jonge Engelse bedrijf ging niet onopgemerkt voorbij. Bij de introductie eind juni 2000, sloten de aandelen van Orchestream hun eerste noteringsdag 70% boven de intekenprijs van 185 pence af. Na een recordhoogte van meer dan 700 pence bereikt te hebben, werd de koers sindsdien meer dan gehalveerd. Deze sterke volatiliteit is te wijten aan de stuiptrekkingen van de groeimarkten, en van de Nasdaq in het bijzonder, maar ook aan het feit dat de onderneming nog jong is. Het bedrijf dat in ’96 opgericht werd en haar producten pas sinds april dit jaar verkoopt, is momenteel verlieslatend. Het omzetcijfer bedroeg 1,6 miljoen pond voor de eerste 9 maanden van het jaar met verliezen die vijfmaal zo veel bedroegen. Het is dan ook duidelijk dat de waardering van het aandeel veeleer de perspectieven van het bedrijf weerspiegelt dan de huidige resultaten. En ontwikkelingsperspectieven zijn er wel degelijk.
Orchestream is inderdaad actief in het veelbelovende marktsegment van het beheer van informaticanetwerken. Het bedrijf ontwikkelt software voor het beheer van informaticanetwerken gebaseerd op IP (Internet Protocol), de technologische standaard die het mogelijk maakt computers te laten communiceren op het meest bekende netwerk ter wereld, het Internet. De enorme hoeveelheid overgedragen gegevens veroorzaakt echter « files », waardoor de informatie te laat of helemaal niet aankomt op de bestemming ! Hier komt de software van Orchestream tussen om de transmissie te organiseren en de informatie te rangschikken volgens de belangrijkheidsgraad. Deze technologie zou het voor een makelaar bijvoorbeeld mogelijk maken voorrang te geven aan mails die orders van cliënten bevatten ten nadele van mails van zijn bedienden.
Deze veelbelovende perspectieven zijn echter niet zonder risico. Het bedrijf zet immers slechts haar eerste pasjes in de verkoop van haar oplossingen en tot op heden werd nog geen enkel contract gesloten met bekende en gevestigde bedrijven. Bovendien zou de technologie van Orchestream snel achterhaald kunnen zijn. Op dit vlak moet Orchestream de toenemende interesse van zwaargewichten als Cisco, Nortel en Lucent wantrouwen die gelijkaardige oplossingen ontwikkelen.

De volatiliteit van het aandeel is hoog, de verkoop is beperkt en de koers houdt reeds rekening met een enorme maar onzekere toename van de verkoop voor de komende jaren (17 maal het omzetcijfer geschat voor 2001). Meer nog, het bedrijf voorziet geen winsten voor 2002. De te betalen prijs is nog te hoog ten opzichte van de risico’s. NIET KOPEN.

KOERSEVOLUTIE ORCHESTREAM IN PENCE

Deel dit artikel