Analyse
Aixtron 17 jaar geleden - dinsdag 12 december 2000

AIXTRON - het gaat het Duitse bedrijf duidelijk voor de wind maar de koers blijft nog te hoog

· Halfgeleiders
· Frankfurt (Euro.NM)
· 123 EUR

Zoals verwacht publiceerde het Duitse Aixtron, wereldleider in MOCVD-systemen (Metal Organic Chemical Vapor Deposition) voor de productie van samengestelde halfgeleiders, uitstekende resultaten voor de eerste negen maanden van het jaar. Het omzetcijfer groeide 61 % in vergelijking met dezelfde periode in ‘99 terwijl de nettowinst 42 % steeg. Deze mooie vorderingen vinden steun bij de voortdurende groei van de eindmarkten voor de samengestelde halfgeleiders, waarvan de markt voor lichtdioden (LED) het meeste potentieel biedt.
In het 3de trimester versterkte het bedrijf haar positie in Japan door verscheidene contracten af te sluiten. Bovendien zou er nog steeds veel vraag zijn naar samengestelde halfgeleiders dankzij de talloze voordelen die deze bieden in vergelijking met de enkelvoudige halfgeleiders (op basis van één enkel chemisch element zoals silicium of germanium). Eén probleem : de vervaardiging is zeer moeilijk en vereist hoogstaande technologie.
De producenten van samengestelde halfgeleiders (cliënten van Aixtron) zijn steeds meer overtuigd van de oplossingen van Aixtron. De bestellingen op het einde van het 3de trimester liepen dan ook op tot 120 miljoen EUR, een nieuw record met een groei van 160 % in vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar.
Deze uitstekende evolutie leidde ertoe dat het management zijn jaarverwachtingen opnieuw naar boven moest herzien met een totaal omzetcijfer van 150 miljoen EUR en een nettowinst van 16 miljoen EUR, wat overeenstemt met onze eigen schattingen.

Zeker, Aixtron verdient een speciale vermelding tegenover zijn concurrenten wegens zijn technologisch en commercieel leiderschap, maar de prijs van het aandeel – meer dan 200 maal de winst voor dit jaar – is nog veel te hoog. NIET KOPEN.

Deel dit artikel