Analyse
Qiagen 17 jaar geleden - dinsdag 14 november 2000

QIAGEN - biotech blijft explosieve markt, maar projecten voor externe groei zetten aan tot waakzaamheid

· Biotechnologie
· Nasdaq
· 32,88 USD

Qiagen, de specialist in producten bestemd voor de isolatie van nucleïnezuren (DNA en RNA) uit bloedstalen en de zuivering ervan, heeft zopas zijn resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Verdict: een winst per aandeel van 0,05 USD (tegenover 0,03 USD in ‘99) op basis van een omzetgroei van 29 % (+ 37 % zonder wisselkoerseffect). Die cijfers stemmen overeen met de verwachtingen en Qiagen blijft dus goed geplaatst om de winst van 0,19 USD per aandeel te realiseren die we voor 2000 verwachten.
Maar heeft het bedrijf de middelen om zijn imposante opmars verder te zetten ? Qiagens basismarkt waarop het domineert is ontegensprekelijk explosief: met de ontcijfering van bijna het volledige menselijke genoom zouden tests op nucleïnezuren in de komende jaren hand over hand moeten toenemen. Maar het boeiendste is wel dat Qiagen zijn huidige leiderspositie op zijn favoriete domein benut om interessante posities te veroveren in complementaire activiteiten zoals de studie van genetische afwijkingen of de markt van diagnostica. Zo nam het Operon over en sloot het een akkoord met Becton Dickinson.
Qiagen gokt dus op een aanzienlijke toename van de klinische tests gebaseerd op nucleïnezuren (voor ziektes zoals aids en hepatitis). Dankzij deze ontwikkelingen versterkt Qiagen zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt en zou het in de komende jaren een comfortabele winstgroei moeten kunnen aanhouden van meer dan 50 %.

De koers van Qiagen weerspiegelt o.i. een foutloze uitvoering van de strategie. Ook al konden we ons totnogtoe alleen maar verheugen over de kwaliteit van het management van Qiagen, toch geven we ons niet over aan de euforie. Te meer omdat het feit dat Qiagen zich van zijn basismarkt verwijdert om zich in projecten van externe groei te storten risico’s inhoudt. HOUDEN.

KOERSEVOLUTIE QIAGEN IN USD

Deel dit artikel