Analyse
Oxford Glycosciences 17 jaar geleden - dinsdag 14 november 2000

OXFORD GLYCOSCIENCES - de specialist in proteomica kiest resoluut voor interne ontwikkeling van geneesmiddelen

· Biotechnologie
· Londen
· 1 995 pence

De Britse nummer één in de proteomica (studie van proteïnen en hun interacties), Oxford Glycosciences, heeft onlangs zijn samenwerkingsakkoord met de Amerikaanse specialist in genomica Incyte herzien. Voortaan zal de "deal" (cfr. E-R 58) niet langer exclusief zijn. Het jaarlijkse vaste bedrag van 5 miljoen USD zal nog steeds door Incyte aan OGS overgemaakt worden, maar de winst wordt niet langer gedeeld. Volgens ons is dit akkoord gunstig voor OGS: enerzijds was het aantal klanten voor het gecombineerde aanbod OGS/Incyte totnogtoe eerder miniem en anderzijds heeft OGS nu alle vrijheid om rechtstreeks met de laboratoria steeds meer proteomicatoepassingen te ontwikkelen, los van de genomica. Deze zet past in een overgangsfase van OGS, dat meer wil gaan steunen op zijn technologie om intern geneesmiddelen te ontwikkelen in plaats van zich tevreden te stellen met de royalty’s voor geïdentificeerde proteïnen afgestaan aan derden. Die strategie kan OGS uitvoeren door samenwerking (zoals het akkoord met het Amerikaanse Medarex op het vlak van anti-lichamen) of door een solo-inspanning zoals de klinische tests voor OGT 918, ook Vevesca genoemd, die het ontwikkelt ter behandeling van de ziekte van Gaucher.
Vermeldenswaard is ook dat de Europese gemeenschap aan OGS een speciaal statuut toegekend heeft waardoor het bedrijf een monopolie van 10 jaar verwerft voor de commercialisering van het geneesmiddel in de EU, als het goedgekeurd wordt.
Ten slotte wil OGS, hoewel de proteomica nog in zijn kinderschoenen staat, begin 2002 een notering in de VS aanvragen om eventuele acquisities op de belangrijke en dynamische Amerikaanse markt te vergemakkelijken en zijn leiderspositie in de materie te behouden. OGS heeft ook een nieuwe kapitaalsverhoging aangekondigd om zijn onderzoekspotentieel uit te breiden.

Al kan het vooruitzicht van een notering in de VS de koers ondersteunen, een sterke volatiliteit in functie van het al dan niet goedkeuren van OGT 918 is niet uitgesloten. KOPEN als belegging op lange termijn.

Deel dit artikel