Analyse
Intro 17 jaar geleden - maandag 13 november 2000

De vertraging van de halfgeleidermarkt duwt Intel kopje onder.

FINANCIELE MARKTEN VERLAMD

De verwarring na de verkiezingen in de VS dwong de beurzen aan deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan een stapje terug. Met een opdoffer van 12,2 % was de Nasdaq de grote verliezer. In Europa kon alleen Londen een lichte stijging (+ 0,2 %) optekenen. De onzekerheid werd nog eens aangedikt toen uit de VS een vertraging van de markt van halfgeleiders gemeld werd. Tal van beleggers namen hun toevlucht tot meer defensieve waarden zoals de Nederlandse groepen Unilever (+ 7,5 %, kopen) en Heineken (+ 9 %, houden) of de farmasector die op het voorplan geschoven wordt door analisten die op een overwinning van de republikein Bush gokken. Het Amerikaanse Merck (houden) en het Zwitserse Novartis (kopen) stegen beide met 4,1 %. Op het front van de halfgeleiders vielen er harde klappen : - 19,5 % voor Intel, - 16,9 % voor Texas Instruments en - 16,4 % voor STMicroelectronics. Volgens ons een overdreven reactie. Deze drie aandelen blijven koopwaardig voor de lange termijn.
In Brussel kon de Bel 20 andermaal de schade beperken (- 1,09 %), maar de markt kon toch niet ontsnappen aan de veralgemeende val van de TMT-aandelen en uiteraard waren de perikelen van Lernout &Hauspie (zie p. 1 en Onder ons) niet van aard om olie op de golven te gieten. Resultaat :
Real Software verliest 29,95 % (niet kopen), Arinso 8,25 % (houden), Bureau van Dijk 5,2 % (houden) en Systemat 9,35 % (kopen). Alleen Mobistar sloot de week 9,59 % hoger af. De kandidaten voor de veiling van de Belgische UMTS-licenties haken een voor een af zodat ze misschien minder duur zullen uitvallen dan gevreesd. Niet kopen. En ten slotte nog een woordje over het Duitse BASF dat voor 2001 een zwakkere groei vreest. De koers verloor 4,8 %. Houden, maar niet meer kopen.

Deel dit artikel