Analyse
Autonomy 17 jaar geleden - dinsdag 28 november 2000

AUTONOMY - het Engelse informaticabedrijf lijdt onder de koele wind die door de dot.coms waait

· Kennismanagement
·
Easdaq
· 2860 pence

Het Engelse informaticabedrijf, gespecialiseerd in intelligente zoekrobots, publiceerde zonet haar resultaten voor het derde kwartaal van het lopende jaar.
Zoals voorzien stonden de winsten paraat en waren ze zelfs verdubbeld in vergelijking met het vorige trimester dankzij het gemengde effect van de groei van de omzet (+20%), een verbetering van de marges (95% ten opzichte van 90% vorig trimester) en een aantal uitzonderlijke elementen (onder meer wisselkoerswinst).
De basis van deze goede cijfers vinden we terug in een snelle intrede op de Amerikaanse markt en het afsluiten van diverse partnerships (diegene die met Kyneste en Viador gesloten werden, waren de 2 laatste) die in de loop van vorig trimester vruchten begonnen af te werpen.
Op het vlak van de « producten », hebben vooral de oplossingen die voor bedrijven bestemd zijn succes, door middel van Portal-in-a-box. De oplossingen voor het Web daarentegen blijven ter plaatse trappelen. Het bedrijf uit Cambridge lijdt zonder twijfel ook onder de koele wind die momenteel door de dot.coms waait.
Ook al lijkt het bedrijf haar groei goed te beheren, toch zetten twee elementen ons ertoe aan niet terug te komen op de aankoop van dit aandeel. 
Enerzijds zijn de marges zo hoog dat we ons moeilijk kunnen voorstellen dat ze nog kunnen groeien. Anderzijds is er de problematische situatie van de talrijke dot.coms die wel eens zwaar zou kunnen doorwegen op de groei van de oplossingen bestemd voor het Web (e-commerce, zoekrobots, …). Toch is de aanhoudende groei van de omzet noodzakelijk om de zeer hoge waardering van de groep te verantwoorden.

Wij zouden dus niet kopen, zelfs niet na de recente daling van het aandeel. HOUDEN.

Deel dit artikel