Analyse
Zonnebrandolie factor 5 iemand? 17 jaar geleden - donderdag 14 september 2000

Zonnebrandolie factor 5 iemand ?

Tijdens de zomermaanden boerden de meeste aandelenfondsen goed. Enkel beleggers in Griekse fondsen kwamen met een zonneslag van een kale reis terug. De euro verloor opnieuw heel wat pluimen. Beleggers met obligatiefondsen in Canadese dollar in portefeuille konden hiervan maximaal profiteren.


De meeste beleggers in aandelenfondsen hadden in de maanden juli en augustus geen reden tot klagen. Ondanks het mindere weer in eigen land zocht de Belgische beurs de zon op met een klim van meer dan 6 % voor de leidinggevende beursindex, de Bel20. Oost-Europese fondsen kropen uit het dalletje van de voorbije maanden en gingen bijna 10 % hoger. Rusland zorgde hier voor de nodige impulsen. Griekse aandelenfondsen lieten het vooral in augustus afweten door een negatief beurssentiment. Sectoraal waren vooral de financiële aandelenfondsen in trek. Zij gingen tot 15 % hoger nadat enkele beurshuizen de sector opwaardeerden. Hier speelt ook de consolidatietrend een grote rol. Fondsen met veel telecom in portefeuille miskeken zich op de hoge prijs voor mobilofonielicenties (UMTS) in Europa.
De euro vergat zich in te smeren tegen te hevige zon en verbrandde zich lelijk ten opzichte van de Amerikaanse en vooral de Canadese dollar. Obligatiefondsen in deze munten boekten dan ook oogverblindende meerwaarden van 9 % en meer.

Wereldwijd: puike prestatie

· De fondsen die beleggen in aandelen over de ganse wereld deden het over het algemeen uitstekend tijdens de zomermaanden. Vooral Robeco (***, genoteerd op de beurs van Brussel) had de wind van achteren (+10,4 %). Het fonds belegt de helft van de portefeuille in de Verenigde Staten, een kleine 10 % in Japan en de rest vooral in Europa. Grootste waarden in portefeuille zijn de Amerikaanse bedrijven General Electric (industrieel manusje-van-alles, +19,4 %), Intel (geheugenchips, +20,8 %) en computernetwerker Cisco (+16,4 %). Achterblijver op zowel korte als lange termijn in deze categorie is Top-Global World (Corluy, +3,1 %, *). De mindere prestatie is te wijten aan de zware weging van biotechnologieaandelen in het fonds, zoals het Oost-Vlaamse Innogenetics (-4 %) en het Nederlandse Pharming (-6,4 %). Grootste waarde in portefeuille, computerbouwer Compaq, presteerde dan weer buitengewoon goed (+43,7 %), maar dit was niet genoeg om de achterstand op de rest in te halen.
· Wereldwijde aandelenfondsen deden het de laatste jaren meer dan goed wat beursprestaties betreft. De Verenigde Staten zijn het best vertegenwoordigd in de meeste portefeuilles. Voor die regio verwachten wij een groeivertraging in de maanden die komen. Wij verkiezen fondsen die enkel en alleen in Europese aandelen beleggen boven deze categorie. De groeiverwachtingen en consolidatietrends op het Oude Continent schatten wij hoger in. Onze voorkeur gaat uit naar Lion Interaction Europa (Deutsche Bank, +5,4 %) en Eufinvest (Fortis Bank, +5,8 %). Share Euroselection (Bearbull, +7,2 %), een fonds dat we door onregelmatige prestaties uit onze kooplijst geschrapt hebben, presteert de laatste tijd weer uitstekend. Het fonds maakt opnieuw kans om in onze voorkeurlijst post te vatten.

EVOLUTIE VAN ROBECO GEDURENDE DE LAATSTE 5 JAAR (in EUR)

Het Robeco-fonds is een type voorbeeld van een wereldwijd gespreid aandelenfonds. Omwille van de economische groeivooruitzichten verkiezen wij echter een Europees gespreid aandelenfonds zoals Lion Interaction Europa en Eufinvest.

 

Belgische zonneklopper

· Deze zomer was het goed toeven in Belgische aandelenfondsen. In navolging van de leidinggevende Belgische beursindex, de Bel20 (+ 6,1 % deze zomer), klommen alle fondsen gezwind hoger. De reden hiervoor was de goede prestatie van de bankaandelen Fortis Bank (+12,2 %) en KBC (+11,7 %). Eerstgenoemde profiteerde van de komst van de fusiebeurs Euronext waardoor de dubbele beursnotering zal wegvallen en van enkele koopadviezen van grote internationale banken. De daling van Electrabel (-7,1 %) woog het sterkst op de index. Electrabel vliegt op 18 september uit de Eurostoxx 50-index, een populaire Europese beursgraadmeter. De aandelen Fortis Bank en Electrabel maken meer dan 45 % van de Bel20 uit. Afhankelijk van de weging binnen de portefeuilles presteerden de Belgische fondsen beter of slechter dan de rest. BBL Invest Belgium (BBL, +9,8 %, ***) was de grootste stijger. Electrabel wordt hier onderwogen ten opzichte van de index. Puilaetco Belgium (Puilaetco, +5,9 %, ***) heeft als belangrijkste post Dexia dat minder goed presteerde dan de andere bankwaarden (+2,4 %). Buitenbeentjes KBC Equity Flanders (KBC, +3,9 %) en Vlam-21 (Corluy, +5,2 %, *) beleggen enkel in Vlaamse aandelen en dat verklaarde de mindere resultaten in de categorie. Zo belegt het KBC-fonds niet in Fortis Bank. Ook keek het fonds spraakloos aan tegen de mindere prestatie van zwaargewicht Lernout & Hauspie (-25,6 %).
· Wij blijven positief voor de Belgische aandelenmarkt. U mag niet vergeten dat ondanks de stijging tijdens de vakantiemaanden de Belgische beurs nog altijd achterop hinkt t.o.v. de andere Europese beurzen. Onze voorkeur gaat uit naar BBL Invest High Yield (BBL, *****) en Dewaay Belgian Shares (Bank Dewaay, ****). Puilaetco Belgium (Puilaetco, ***) moet de laatste tijd de rol vooraan lossen en valt uit onze aankoopselectie. Het fonds wordt vervangen door Osiris High Yield Belgian Shares (Bank Degroof, ****).

EVOLUTIE VAN BBL HIGH YIELD GEDURENDE DE LAATSTE 5 JAAR (in EUR).

Ondanks de sterke stijging van de Belgische beurs tijdens de zomermaanden is het vet nog zeker niet van de soep. U mag nog steeds Belgische aandelenfondsen (bij)kopen tot zo'n 20 % van uw neutrale portefeuille. Fondsen die in het vet staan in onze tabellen genieten onze voorkeur, zoals BBL Invest High Yield.

 

Duitse degelijkheid

· Duitse aandelenfondsen hebben het er niet slecht vanaf gebracht in de zomermaanden. Zelf op jaarbasis moeten ze in Europa enkel de Franse aandelen voor zich laten qua rendement. BBL Invest Germany (BBL, +4,1 %, **) steekt vooral de verzekeringsmaatschappij Allianz (status quo), elektronicabedrijf Siemens (+15,2 %) en Deutsche Telekom (-27 %) in portefeuille. Dit laatste aandeel mocht een groot verlies op de buik schrijven omwille van de UMTS-veiling. Er wordt gevreesd dat het prijskaartje voor deze derdegeneratiemobilofonielicenties nog lang op de resultaten van de telecombedrijven zal drukken. Fortis L Equity Germany (Fortis Bank, +5,2 %, *) presteerde iets beter tijdens juli en augustus omwille van de kleinere weging van Deutsche Telekom in portefeuille. Grote post in portefeuille is hier softwarebedrijf SAP dat een bokkensprong maakte van meer dan 40 %.
· Zoals u in onze tabellen kunt zien raden we deze categorie niet in het bijzonder aan (de categorie staat niet in het grijs gedrukt). De Duitse economie begint aardig op dreef te komen en Duitsland beschikt over enkele grote wereldbedrijven. Toch vinden wij het opportuner om te beleggen in Europese aandelenfondsen (waarin een deel wordt belegd in Duitse bedrijven) omwille van de extra groei en diversificatie. Indien u toch in een land afzonderlijk wil beleggen, kies dan voor fondsen die beleggen in België, Nederland, Spanje, Portugal of Griekenland. Zo mikt u op plaatselijke hoge groei of bepaalde opportuniteiten.

Teveel ouzo ?

· De Griekse aandelenfondsen hadden last van een serieuze appelflauwte in de zomer. Ze verloren zo'n 13 % in navolging van de referentiebeurs, de beurs van Athene. Deze verminderde met meer dan 12 % in waarde. De daling kwam er vooral in de maand augustus toen het beleggersvertrouwen volledig uit de markt was. EMI Greece Index Plus (KBC, -10,6 %) kon de schade nog enigszins beperken. De grootste waarden in portefeuille verloren minder dan de index op zijn geheel; National Bank of Greece (-7,5 %) en telecommunicatieleverancier Intracom (-1,1 %). BBL L Invest Greece (BBL, -15,2 %) moest de kelk tot de bodem ledigen en draagt zelfs de rode lantaarn wat aandelenprestaties betreft deze zomer. De belangrijkste activa in portefeuille zijn de National Bank of Greece, Alpha Bank (-17,6 %) en telecommunicatiegroep OTE (-17,9 %). Dit laatste bedrijf had te kampen met tegenvallende halfjaarcijfers. Fortis L Equity Greece (Fortis Bank, -13 %) is een zuiver indexfonds. Dit wil zeggen dat het fonds de gevolgde index, in dit geval de ASE, zo goed mogelijk tracht na te bootsen.
· Beleggers die investeren in Griekse aandelenfondsen moeten zich bewust zijn van de jojobewegingen in de markt. In mei waren Griekse aandelenfondsen de beste uit de klas, in juni-augustus deden ze het heel wat minder. In september hebben deze aandelen hun verlies van de afgelopen maanden trouwens meer dan goedgemaakt als we de beursprestatie van de eerste 10 dagen van de maand bekijken. Daarom moet een belegger in deze markt de lange termijn voor ogen hebben. De hoogtes en laagtes (de volatiliteit) neemt u er als investeerder automatisch bij.

Luxeportefeuille

· In onze tabel kunt u zien dat we koper zijn van 2 fondsen die beleggen in luxe- en prestigegoederen. Fortis L Fund Equity Prestige World (Fortis Bank, +12,5 %) legt de boontjes te week bij de Duitse kledij-fabrikant Hugo Boss (+25,1 %), de Franse luxegoederengrootheid Christian Dior (+4,1 %), de Zwitserse horlogefabrikant The Swatch Group (+18,7 %) en het Franse luxegoederenmerk Hermes International (+8,9 %). BBL L Invest Prestige & Luxe (BBL, +4 %) kon toch een positief rendement voorleggen ondanks de tuimelpartij van het grootste aandeel in portefeuille, de Franse cosmeticaproducent L'Oreal (-10,3 %). Dit werd goedgemaakt door beleggingen in de Amerikaanse juwelier Tiffany & Co (+33 %) en Hermes International.
· De redenering hierachter is de aantrekkende wereldeconomie met vooral positieve verwachtingen voor Azië. Dit is niet onbelangrijk want de Aziatische markt is een ontzettende groeimarkt voor luxeartikelen.

Internationale obligaties

· Obligatiefondsen die de portefeuille over gans de wereld spreiden deden het meer dan goed tijdens de zomermaanden. Panelfund International Bonds (Fortis Bank, ***) blijft bevestigen en won 4,5 %. De obligaties in het fonds hebben een gemiddelde looptijd van iets meer dan 5 jaar. Een derde van de portefeuille bestaat uit Amerikaanse dollar (USD). Dexia Bonds International (Dexia, *) presteerde minder goed (+1,3 %) omwille van de onderweging van de dollarzone in portefeuille. Meer dan 70 % wordt geïnvesteerd in euro. Belangrijkste positie in het fonds is een Belgische overheidsobligatie. De mindere gang van zaken binnenin de categorie bij Top-Global Obligaties (Corluy, *) is te wijten aan de omvorming tot wereldfonds die nu nog steeds aan de gang is. De portefeuille bestaat voor de helft uit euro, voor 20 % uit USD en voor een kleine 10 % uit yen. De gemiddelde looptijd van het fonds schommelt rond de 5,5 jaar. Ippa Portfolio International Bond (Ippa Bank, **) maakte een sprongetje van 4,3 % door een 40 %-participatie in de dollarmunten. Dit is evenveel als de belegging in euro binnenin het fonds.
· Internationale obligatiefondsen beleggen in het algemeen meer dan de helft van de portefeuille in euro en de rest spreiden ze over voornamelijk de dollarmunten, de Japanse yen en de Scandinavische munten. De leningen zijn voornamelijk van het staats of supranationale type.

Euro op het vuur

· De euro stond tijdens de zomermaanden in de hoek waar de klappen vielen. De munt verloor maar liefst 7 %, 7,8 % en 8,3 % t.o.v. respectievelijk de Japanse yen, de Amerikaanse dollar (USD) en de Canadese dollar (CAD). Fondsen die in deze munten belegden verdienden dan ook een plaatsje onder de zon. De stijging van de laatste munt zorgt ervoor dat de onderwaardering t.o.v. de euro praktisch volledig is weggewerkt; daarom verdwijnen obligatiefondsen in CAD gedeeltelijk uit onze basisportefeuille.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de leidinggevende rentevoet met 0,25 % na vrees dat een combinatie van stijgende olieprijzen (uitgedrukt in dure dollar) en een zwakke euro de inflatie in de eurozone boven de 2 % zal duwen in het najaar.
· Ondanks de zwakke euro op de internationale markt blijven obligatiefondsen in euro voor u een stabiele, interessante belegging op lange termijn. Geef de voorkeur aan fondsen die voornamelijk beleggen in Belgische staatsobligaties zoals BBL Renta Fund Belgian Government (BBL, **) of Belginvest Bonds (Petercam, ***).

EVOLUTIE PRIJS VAT BRENT-OLIE OP 5 JAAR (in USD)

De laatste 2 jaar steeg de olieprijs enorm. Dit kan inflatie veroorzaken waardoor de centrale banken ingrijpen en de rente verhogen. Deze verhoging werkt negatief voor obligatiefondsen daar de prijzen van bestaande obligaties dalen.

 

Euro corporate : telecom in zicht

· De rendementen van deze categorie lagen tijdens de zomer in lijn met deze van de eurozone. BBL Renta Fund Corporate Euro (BBL, +0,24 %) investeert o.a. in obligaties van de Nederlandse financiële dienstengroep ING, het Australische telecombedrijf Telstra en de Finse mobilofoonoperator Sonera. Proventus EUR Quality Bonds (Petercam, +0,32 %) belegt voor 20 % in overheidspapier. Verder investeren ze in uitgiftes van de Duitse Dresdner Bank, het Duitse telecombedrijf Mannesmann en de Franse industriegroep Suez Lyonnaise. Cordius Invest Euro Corporate Bonds (Bacob, Artesia, +0,27 %) investeert nog steeds een 30 % van de portefeuille in overheidsobligaties. Dit is nog teveel om op onze kooplijst te komen. De bedoeling van de beheerder is wel om dit percentage te doen zakken.
· De veilingen voor de 3g-mobilofonielicenties in Europa zorgen ervoor dat heel wat telecombedrijven obligaties in de markt zullen smijten. Daar het prijskaartje van deze licenties zeer hoog is, zal de schuldgraad van de betrokken bedrijven ook drastisch stijgen. Het gevolg zal zijn dat er een hoge coupon moet betaald worden opdat beleggers bereid zullen zijn deze obligaties te kopen. Dit vormt een opportuniteit voor deze categorie fondsen. Alle fondsen in het vet zijn koopwaardig.

Gesloten fondsen

Voor de fondsen die belegd zijn in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse beurzen is de balans voor de zomer globaal genomen positief. Hun prestaties werden vooral gesteund door een beter klimaat voor de technologie-aandelen en de kracht van de Amerikaanse dollar.
· Aan de Aziatische kant zetten de Chinese aandelenfondsen de beste prestatie neer : +18,4 % (na omzetting in euro) voor het China Fund en zowat 17,8 % voor het Greater China Fund. Beide fondsen profiteerden van de aankondiging van nieuwe fiscale maatregelen om de consumptie aan te moedigen. Een van die maatregelen houdt minder voordelige belastingswetten in voor de traditionele spaarbeleggingen, hetgeen een goede zaak is voor de beursmarkten. India, de andere reus in de regio, profiteerde eveneens van opbeurend nieuw. Daardoor kon het India Growth Fund met meer dan 13 % stijgen. Naast een sterker dan verwachte economische groei (men denkt nu aan 7 % voor 2000, terwijl eerst op 5,5 % gemikt werd) heeft de overheid ook aangekondigd dat ze haar participaties in enkele overheidsbedrijven zal verkopen. De kroon op het werk is een akkoord gesloten over een politiek en economisch samenwerkingsprogramma tussen India en de Europese Unie. Dit zet de deur open voor intenser handelsverkeer. Het Singapore Fund moet zich ook niet schamen voor zijn prestatie met een stijging van zowat 12,7 % en dit vooral dankzij de betere economische vooruitzichten.
Toch zijn er nog altijd een paar achterblijvers in de Aziatische regio. Zo vierden fondsen als het
Thai Capital Fund (-8,5 %) of het Thai Fund (-2,6 %) niet mee met het zomerfeest. De politieke onzekerheid en de blijvende zwakte van de financiële sector – die nefaste gevolgen zou kunnen hebben voor de hele economie – zijn niet meteen elementen die de markten geruststellen.
Desondanks zorgt het moderniseringproces van de Aziatische economieën voor een versterking van de stabiliteit van de regio die vooral nuttig kan zijn in geval van een omkering in de wereldconjunctuur. Voor stoutmoedige beleggers blijven de economische vooruitzichten er trouwens voldoende interessant om er wat geld in te beleggen door middel van een fonds dat gediversifieerd is over de hele regio.
· In Latijns-Amerika gaat de eerste prijs naar het Mexico Fund (+ 24 %) dankzij de overwinning van de liberale kandidaat bij de presidentsverkiezingen, de aangekondigde privatisering van overheidsbedrijven, de vervroegde aflossing van de Mexicaanse schuld ten overstaan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de goede gezondheid van de oliesector, die van vitaal belang is voor Mexico. Het Argentina Fund ging vooruit met zowat 8,5 %. De aankondiging dat de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de begrotingsorthodoxie van het IMF nageleefd worden, werd eveneens goed ontvangen. Voor de Braziliaanse aandelenfondsen als het Brazil Fund of het Brazilian Equity Fund liggen de winsten rond de 15 %. De Braziliaanse economie lijkt eindelijk op weg naar stabiliteit.
Hoewel er verbetering in zicht is voor Latijns-Amerika verkiezen we toch nog te wachten vooraleer te beleggen in de regio.

Deel dit artikel