Analyse
Wat doen met warrants Gevaert ? 17 jaar geleden - maandag 25 september 2000

WAT DOEN MET WARRANTS GEVAERT ?

Als u nog coupons nr. 1 van de aandelen Gevaert bezit - zogenaamde putwarrants - dan mag u niet uit het oog verliezen dat ze na 10 oktober al hun waarde verliezen. Als u er niets mee doet, behoudt u gewoon uw aandelen Gevaert. Als u liever aandelen Almanij hebt, dan kunt u met die coupons uw aandelen Gevaert ruilen tegen aandelen Almanij. Beide aandelen zijn koopwaardig en ongeveer even veel waard, zodat u met de warrants mag doen wat u wilt.

Even terug in de tijd

Drie jaar geleden voerden de beursgenoteerde bedrijven Gevaert, Cobepa en Almanij een nogal ingewikkelde herschikking van hun belangen door. Daarbij ontstond een "nieuw" Gevaert dat dochter werd van Almanij en als holding koos voor een heel nieuwe beleggingsstrategie. Gevaert bleef wel beursgenoteerd. Als teken van vertrouwen in het nieuwe Gevaert schonk Almanij de beleggers een zogenaamde putwarrant. Dat was een soort vangnet voor het geval de koers van Gevaert fors zou dalen. Die warrant zou in het najaar van 2000 immers het recht geven om aandelen Gevaert om te ruilen tegen aandelen Almanij.

De waarde van de warrant evolueerde

De warrant steeg in waarde naarmate het aandeel Almanij meer waard werd ten opzichte van Gevaert. De koers van de warrant bereikte een hoogtepunt toen Gevaert fors daalde als gevolg van de perikelen van de Duitse bouwgroep Holzman en toen de koers van Almanij steeg als gevolg van overnamegeruchten. Wij hebben u dan ook aangeraden de warrant te verkopen. Dan kon u er immers een mooi bedrag voor krijgen, terwijl wij voor de lange termijn toch positief bleven over Gevaert dat u dus in portefeuille mocht houden.

Aan u de keuze
·
Als u de warrants Gevaert toch nog in bezit hebt, kunt u ze tot en met 9 oktober gebruiken om uw aandelen Gevaert om te ruilen tegen aandelen Almanij.
· Voor elk aandeel Gevaert met coupon nr. 4 aangehecht en elke coupon nr. 1 van de aandelen Gevaert, hebt u recht op één gewoon aandeel Almanij met coupon nummer 5 en volgende aangehecht.
· De koersen van Almanij en Gevaert lopen quasi gelijk en wij vinden beide aandelen koopwaardig. Afhankelijk van uw voorkeur mag u dus ofwel de warrant waardeloos laten aflopen - verkopen heeft geen zin meer want de kosten zouden hoger oplopen dan wat u er nog voor kunt krijgen - en uw aandelen Gevaert houden, ofwel opteren voor de omruiling.
· Als u kiest voor de omruiling moet u in principe geen kosten betalen. Om daar helemaal zeker van te zijn biedt u echter best de coupons aan in een kantoor van "loketbank" KBC.

KOERSEVOLUTIE ALMANIJ (vet) EN GEVAERT
(in EUR)

De putwarrant op Gevaert was het meest waard op het ogenblik dat de koers van Almanij beduidend hoger lag dan die van Gevaert. Toen raadden we aan de warrant te verkopen. Als u hem nog hebt, mag u hem waardeloos laten aflopen of gebruiken om aandelen Almanij te verwerven.

Deel dit artikel