Analyse
Oxford Glycosciences 17 jaar geleden - dinsdag 19 september 2000

OXFORD GLYCOSCIENCES: OGT 918 en de proteomica moeten OGS naar winstcijfers voeren in 2002

· Biotechnologie
· Londen
· 2060 pence

De laatste maanden werden opgefleurd met tal van positieve berichten over de Britse biotechnologiegroep Oxford Glycosciences (OGS).
Zo kreeg het bedrijf van het beroemde Amerikaanse FDA een versnelde procedure voor zijn OGT 918, een geneesmiddel in de testfase dat vooral bedoeld is om de ziekte van Gaucher te behandelen. Daardoor wordt een groen licht in de komende maanden heel waarschijnlijk en zou de commercialisering al in 2001 mogelijk zijn. De laatst meegedeelde - zij het voorlopige - resultaten van OGS wekken weliswaar bij enkele wetenschappers enige twijfel, maar rekenen op een bevredigend verloop van de klinische tests. Een van de sterke punten van OGT 918 is de eenvoudige toediening (oraal) in vergelijking met de bestaande behandelingen.
In het domein van de proteomica (studie van proteïnes en hun interacties) heeft OGS een belangrijk patent verworven voor informaticaprocédés die gebruikt worden om de proteïnes beter met ziektes te associëren. Dat zou een behoorlijke voorsprong op de concurrenten moeten opleveren. Van de andere positieve ontwikkelingen zijn het vooral het akkoord met Cambridge Antibody Technology om zijn technologie nog te verfijnen en een overeenkomst met het Amerikaanse Medarex op het vlak van anti-lichamen die ons ertoe aanzetten de eerste winst te verwachten in 2002.

De proteomica blijft de interesse wekken van tal van belangrijke spelers en OGS heeft de middelen om zich te profileren en kwaliteitspartners aan te trekken. Maar de aantrekking van de eerste maanden wordt wellicht OGT 918. Ook al voert een zeker optimisme de boventoon, het potentieel is ook voor discussie vatbaar. Niks zegt immers dat dit geneesmiddel gespaard zal blijven van een njet van de autoriteiten die het moeten goedkeuren. Er is dus een vrij groot risico op korte termijn. KOPEN op lange termijn.

Deel dit artikel