Analyse
Option 17 jaar geleden - dinsdag 5 september 2000

OPTION INTERNATIONAL: het Belgische bedrijf zal wellicht weer een beroep doen op de goede wil van de beleggers

· Datatransmissie
· Easdaq
· 18,85 USD


In het tweede kwartaal heeft Option International, de Belgische specialist in mobiele communicatie, de beleggers gerustgesteld met een omzetstijging van 62 % in vergelijking met vorig kwartaal. Dit goede nieuws mag ons echter niet doen vergeten dat het nettoresultaat nog in het rood blijft met een verlies per aandeel van 0,20 USD, of drie honderdsten meer dan het verlies opgetekend in de eerste drie maanden. De omzetgroei is grotendeels het gevolg van een contract met Xoceco vorig jaar voor de ontwikkeling en productie van 20.000 mobiele telefoons voor de Chinese markt. Deze samenwerking zou ook nog in de komende trimesters de verkopen moeten aanzwengelen, maar daarna zal dit contract wellicht eerder in beperkte mate bijdragen tot de omzet. Net daarom is het noodzakelijk dat Option nieuwe contracten afsluit om de nodige toevoer van inkomsten te garanderen. Hoewel het management erg optimistisch is en met verschillende mobiele operatoren onderhandelt, stellen we ons terecht vragen over de rendabiliteit op lange termijn van deze activiteit, met name de ontwikkeling en productie van mobiele telefoons. Zelfs een grote speler als Ericsson heeft het erg moeilijk om uit de rode cijfers te komen op een door prijsdalingen getekende markt.
Rest nog het akkoord dat Option gesloten heeft met Handspring om een module voor mobiele communicatie te ontwikkelen die past bij de zakcomputer van Handspring, de Visor. Ook op dit punt blaakt de directie van zelfvertrouwen en ze verwacht dat 25 % van de verkochte Visors zullen beschikken over een Optionmodule waarmee de transmissie van gegevens en gesproken berichten mogelijk wordt.

Het contract met Handspring is erg veelbelovend en zal in grote mate bijdragen tot de omzet van 2001. Maar zelfs als we rekening houden met dit contract in onze winstvoorspellingen (0,35 USD per aandeel voorzien voor 2002), blijft het aandeel duur. Bovendien zal het bedrijf wegens een gebrek aan liquiditeiten opnieuw een beroep moeten doen op de goede wil van de beleggers met een kapitaalsverhoging voorzien voor deze herfst. NIET KOPEN.

Deel dit artikel