Analyse
Axis-Shield 17 jaar geleden - dinsdag 19 september 2000

AXIS-SHIELD: de verkoop van de homocysteïnetest voldoet ruimschoots aan de verwachtingen

· Diagnostische tests
· Londen
· 702,5 pence

Axis-Shield, de Noors-Britse specialist in diagnostica voor hart- en vaatziekten, heeft zijn resultaten voor het eerste semester vrijgegeven. De omzet is sterk gestegen (+ 225 %) in vergelijking met dezelfde periode in ’99 en het verlies per aandeel is teruggeschroefd van 18,51 pence tot 8,28 pence. Al is deze omzetgroei opmerkelijk, hij is voornamelijk toe te schrijven aan Nycomed (overgenomen in februari) en Medinor (verworven in september ‘99).
Als we de evolutie van de endogene verkopen analyseren, kunnen we niet anders dan opnieuw de vertraging in de verkoop van de AFECTA-test betreuren. Dit product, waarvoor Axis-Shield grote verwachtingen koesterde en dat eind ’99 gelanceerd had moeten worden, zit nog steeds in de klinische fase. Bovendien heeft een vertraging bij de aanpassing van de test aan de instrumenten van Abbott Laboratories de commercialisering met 6 maanden uitgesteld. Gelukkig bracht Axis Biochemicals bij de fusie de homocysteïnetest als bruidsschat mee! De verkoop van deze test loopt namelijk beter dan verwacht (9 % maandelijkse groei tegenover de 8 % voorzien door de directie) en blijft het goed doen op de markt. Axis heeft onlangs een distributieovereenkomst voor zijn homocysteïnetests ondertekend met het Amerikaanse Diagnostic Products Corporation, dat ook diagnostische tests maakt. Via dit akkoord verstevigt de Noors-Britse groep zijn positie in de VS. Axis heeft overigens sinds kort zijn activiteiten gereorganiseerd in 4 afdelingen om zich meer op zijn kernactiviteit te kunnen toespitsen en om zijn andere activiteiten te rationaliseren. In die optiek heeft het bedrijf zijn afdeling gespecialiseerd in producten voor de schildklier en de stolling van bloed verkocht om met het opgestreken geld zijn afdeling Onderzoek en Ontwikkeling te versterken en eventueel via nieuwe acquisities zijn productengamma uit te breiden.

Ondanks de forse omzetstijging zal Axis dit jaar geen winst maken. De verkopen van de homocysteïnetest lijken echter het verhoopte succes te oogsten. KOPEN.

EVOLUTIE AXIS-SHIELD IN PENCE

Deel dit artikel