Analyse
Olitec 17 jaar geleden - dinsdag 25 juli 2000

OLITEC - Voorzichtigheid blijft geboden maar enkele recente initiatieven in Europa zijn hoopgevend

· Datacommunicatie
· Parijs (Euro.NM)
· 50,70 EUR

Tijdens het eerste trimester lag de omzet van de Franse modemfabrikant Olitec 1,2 % hoger dan tijdens het eerste kwartaal van 1999. De verkochte aantallen stegen van hun kant met 37 %. Olitec bevestigde zijn marktleiderschap in Frankrijk en mikt nu op internationale expansie en innovatie. De Franse groeimarkten worden immers steeds krapper en de prijzen dalen. Op internationaal vlak is de strategische alliantie met het Amerikaanse Boca Research mislukt, maar Olitec tekende nu een distributieakkoord met Dixons. Dat is één van de belangrijkste distributeurs van elektronica voor het grote publiek in Engeland. Ook met Duitse distributeurs zijn akkoorden in de maak, terwijl Olitec sinds midden juli ook gestart is met de commercialisering van zijn producten in Italië. Voorts mikt de groep op innoverende producten zoals de ADSL-kaart, die het mogelijk maakt de transmissiesnelheid van de telefoonlijnen te verhogen. In de herfst komen daar nog andere nieuwigheden bij, met name een communicatiecentrale voor families en kleine bedrijven. Die centrale koppelt de telefoon aan de fax en aan internet. Olitec hoopt zo ook een doorbraak te forceren op een markt die dynamischer is dan die van de zogenaamde klassieke analoge modems.

Hoewel voorzichtigheid geboden blijft, lijken de recente initatieven van Olitec in Europa vrij bemoedigend. Als ze lukken, kan Olitec zijn groeiritme aanhouden. Voor dit en volgend jaar verwachten we een winst per aandeel van respectievelijk 4,08 EUR en 5,79 EUR. HOUDEN.

EVOLUTIE OLITEC IN EUR

Hoewel Olitec marktleider is in Frankrijk, lijdt het bedrijf nog onder zijn gebrekkige internationale uitbouw. De groep probeert nu om dat probleem te verhelpen.

Deel dit artikel