Analyse
Autonomy 18 jaar geleden - dinsdag 25 juli 2000

AUTONOMY - Na het afsluiten van een reeks interessante samenwerkingsakkoorden, beoogt de onderneming nu een introductie op de beurs van Londen

· Kennismanagement
· Easdaq
· 157 USD

Autonomy, de Britse specialist in intelligente zoekrobots, blijft voor zijn producten licentieakkoorden afsluiten. Recente blikvangers daarbij waren het akkoord met de Danske Bank, de belangrijkste bank van Scandinavië en de zes samenwerkingsovereenkomsten met Amerikaanse bedrijven die informatica leveren aan overheidsinstellingen. Zo krijgt Autonomy met zijn technologie nu voet aan de grond bij de Amerikaanse burgerlijke en militaire overheidsinstellingen. Minstens even belangrijk is dat de Amerikaanse gigant Hewlett-Packard (HP) de producten van Autonomy zal doorverkopen. De overeenkomst met HP bepaalt dat de software van Autonomy zal worden ingebouwd in het product dat HP op de markt brengt om de portaalsites van bedrijven te beheren. Autonomy zal dus profiteren van het distributienetwerk van de Amerikaanse gigant. Bovendien treedt het Amerikaanse Yahoo, de wereldwijde nummer 1 in portailsites, bij dit akkoord op als "content provider". Uit het samengaan met HP en Yahoo blijkt een grote erkenning voor de kwaliteiten van de intelligente zoekrobots van Autonomy en tegelijk kan het bedrijf uit Cambridge daardoor zijn aanwezigheid op de uiterst belangrijke Amerikaanse markt versterken. Als gevolg van een akkoord met Computeraid, één van de belangrijkste Britse ASP's (Application Service Providers), zal de software van Autonomy ook onder ASP-vorm beschikbaar zijn. De eindgebruikers moeten dus de software niet meer aankopen en op hun computer installeren, maar ze kunnen ermee werken via de server van hun service provider. Ze moeten naderhand een factuur betalen voor de tijd dat ze de software gebruikten. Via deze formule, die heel interessant is voor kleine en middelgrote ondernemingen, kan Autonomy dus een nieuwe doelgroep aanspreken. Voorts overweegt Autonomy opnieuw een introductie op de beurs van Londen. De eerste keer werd de aanvraag daarvoor geweigerd omdat het bedrijf toen nog niet voor drie opeenvolgende jaren winstcijfers kon voorleggen, zoals dat door de Londense beurs gevraagd werd. En dus werd geopteerd voor de Easdaq. Nu zijn de criteria voor technologiebedrijven versoepeld, en er zou voor Autonomy geen enkel probleem meer mogen zijn. Het bedrijf zou zelfs nog dit jaar kunnen worden opgenomen in de FTSE 100, de belangrijkste index van de London Stock Exchange.

De recent afgesloten licentieakkoorden bevestigen het marktleiderschap van Autonomy in zijn sector en ondersteunen de koers. Het aandeel blijft evenwel duur. HOUDEN.

 

Deel dit artikel