Analyse
Omega Pharma: aandelensplitsing en kapitaalverhoging 18 jaar geleden - dinsdag 2 mei 2000

OMEGA PHARMA : AANDELENSPLITSING EN KAPITAALVERHOGING

Omega Pharma splitste op 26 april zijn aandelen in tien. Voorts loopt bij de groep ook een kapitaalverhoging. Als u al aandelen Omega Pharma hebt, kunt u daar nog tot 5 mei op intekenen (zie ook BW nr. 964, p. 11).

Aandelensplitsing

· Sinds 26 april zijn de aandelen Omega Pharma in tien gesplitst. Als u de aandelen materieel in uw bezit hebt, moet u ze binnenbrengen bij uw financiële tussenpersoon. Elk aandeel met de coupons nr. 2 en volgende aangehecht, geeft recht op tien nieuwe aandelen met coupon nr. 1 en volgende aangehecht. Dat betekent echter niet dat u rijker wordt, want de nieuwe aandelen zijn tien keer minder waard. Let op ! U zult die nieuwe aandelen niet dadelijk materieel geleverd krijgen. U krijgt wel een "globaal certificaat" waarop staat op hoeveel "nieuwe" aandelen Omega Pharma u recht hebt. Tot de dag dat de nieuwe aandelen effectief geleverd worden, kunnen ze enkel giraal worden verhandeld.
· Normaal moet u voor de omruiling geen kosten betalen, maar verifieer dat voor alle zekerheid eens bij uw gebruikelijke tussenpersoon. Als die toch kosten aanrekent, kunt u zich wenden tot een kantoor van Artesia Bank, BBL, Bank Degroof, Fortis Bank, KBC en Petercam, want die instellingen voeren de operatie zeker gratis uit.
· Als uw aandelen Omega Pharma op een effectenrekening staan, moet u niets doen. Uw financiële tussenpersoon zal het aantal aandelen op uw effectenrekening aanpassen.

Kapitaalverhoging en dividend

· Om zijn sterke expansie te financieren voert Omega Pharma ook een kapitaalverhoging door, waarop bestaande aandeelhouders prioritair kunnen inschrijven. Tien coupons nummer 1 van de gesplitste aandelen geven tot 5 mei het recht om één nieuw aandeel Omega Pharma, met coupon nr. 3 en volgende aangehecht, te kopen tegen een prijs die zal worden vastgelegd op 9 mei eerstkomend. Om mee te doen met de kapitaalverhoging gaat u best naar een kantoor van BACOB/Artesia, BBL, Bank Degroof of Petercam.
· Coupon nr. 2 van de gesplitste aandelen geeft recht op het dividend over 1999. Het bedraagt 1 frank netto per aandeel en wordt uitbetaald vanaf 14 juni.

Meedoen

Als u aandelen Omega Pharma hebt, mag u meedoen aan de kapitaalverhoging. Als u dat niet doet, berokkent u uzelf immers wat schade, want aangezien Omega Pharma zijn winst over meer aandelen zal moeten verdelen, wordt u getroffen door de zogenaamde winstverwatering. Bij sommige kapitaalverhogingen kunt u dat compenseren door de coupon die voor de kapitaalverhoging moet dienen te verkopen, maar in dit geval kan dat niet want coupon nr. 1 zal niet op de beurs noteren en wordt na de periode waarin de kapitaalverhoging loopt, waardeloos.

Deel dit artikel