Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 29 mei 2000

De koers van General Motors moest vorige week 19 % prijsgeven.

CYCLISCHE AANDELEN ONDER VUUR

De verstrakking van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank zorgde aan beide kanten van de Atlantische oceaan voor heel wat zenuwachtigheid op de financiële markten. Bij gebrek aan belangrijk bedrijfsnieuws en aan nieuwe economische cijfers, bleven de Amerikaanse beleggers aan de zijlijn. De S&P500 sloot 2 % lager af en de Nasdaq schoot er 5,5 % bij in. Een van de opvallendste dalers was autoconstructeur General Motors (70,44 USD) toen de voorwaarden van de aangekondigde ruiloperatie(zie BW nr. 965) lager uitvielen dan verwacht en er bovendien twijfels rezen over de toekomstige verkoopcijfers in de VS. Houden. In Europa gingen de beurzen over een breed front achteruit. Alleen Londen boekte winst (2,8%). De achterdocht tegenover aandelen treft nu ook conjunctuurgevoelige sectoren. De staalsector ging gebukt onder negatieve voorspellingen inzake de ontwikkeling van de staalprijzen in de VS en de zwakke resultaten van het Duitse Thyssen. De Britse staalreus Corus (houden) verloor 6 % en de mijngroep Rio Tinto (974,5 pence) liet 11,7 % liggen. Blijft koopwaardig. En na de forse stijgingen van de laatste weken, koelde nu ook de petroleumsector af, hoewel de olieprijzen het been stijf houden. Zo boerde TotalFinaElf met 7 % achteruit (zie verder); terwijl het Nederlandse Royal Dutch (66 EUR) een verlies van 5,9 % moest incasseren. Houden.
De Bel 20, die over het algemeen minder scherp schommelt dan zijn Europese collega-beurzen, sloot de week 1,5 % lager af, met name doordat zwaargewichten zoals
Fortis (zie verder) en Electrabel (249,4 EUR; houden), samen goed voor meer dan 1/3 van de Belgische beursindex, vrijdag hun dividend uitkeerden.

Deel dit artikel