Analyse
Gruppo Formula 18 jaar geleden - dinsdag 16 mei 2000

GRUPPO FORMULA - Rentabiliteitsproblemen en concurrentie zullen wellicht nog wegen op de koers

· ERP-software
· Easdaq
· 54 EUR
Gruppo Formula (GF), de Italiaanse nummer één in ERP-software, gaat over tot een bijkomende notering op de Euro. NM van Milaan. De zeldzame technologiebedrijven op deze markt zijn stevig gewaardeerd als gevolg van het spel van vraag en aanbod. De Italiaanse privé-beleggers volgen immers de nieuwe introducties op de voet en de makelaars die de prijs moeten bepalen hebben de neiging om bedrijven te overwaarderen. Begin februari, toen de eerste geruchten over een dubbele notering circuleerden, was GF sterk ondergewaardeerd ten opzichte van andere vergelijkbare aandelen op de Italiaanse Euro.NM. Dat is volgens ons de enige verklaring voor de abrupte sprong van 560 % die GF maakte.
De strategie van GF is trouwens lang geen succes. De internationalisering heeft een aanzienlijke vertraging opgelopen en de verkopen in het buitenland vertegenwoordigen amper 3,3 % van de omzet. Bij zijn productontwikkeling heeft GF een achterstand op het vlak van internet en de geïntegreerde versie van zijn ERP-software komt pas in 2001 op de markt. Bovendien domineren de giganten van software voor bedrijfsbeheer zoals SAP, Baan en PeopleSoft voortaan de Italiaanse markt van grote ondernemingen. GF richt zich nu noodgedwongen op de minder lucratieve markt van KMO’s.

De rentabiliteitsproblemen en de scherpe concurrentie zullen wellicht nog wegen op de groei van GF en a fortiori op zijn koers. De deze week bekendgemaakte resultaten van het 3e kwartaal 99/00 vallen trouwens tegen, nl. een daling van de verkoop van software en een nettoverlies van 0,42 EUR per aandeel. NIET KOPEN.

Deel dit artikel